choice

Στο Hong Kong τα νερά της θάλασσας...φωσφορίζουν!

Όλοι λατρεύουμε το μπλε της θάλασσας, ή το γαλάζιο, ή το τυρκουάζ. Εξαιτίας της αντανάκλασης του χρώματος του ουρανού, επηρεάζεται και το χρώμα της. Τις ημέρες με συννεφιά η θάλασσα φαίνεται να έχει παντού το ίδιο χρώμα, ενώ τις ηλιόλουστες ημέρες το χρώμα της είναι ένα έντονο, καθαρό μπλε.

Οι αποχρώσεις που παίρνουν τα νερά των θαλασσών καθορίζονται από ένα οπτικό φαινόμενο που ονομάζεται «σκέδαση». Όταν το φως συναντά τα σωματίδια που βρίσκονται στη θάλασσα, αυτά το στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση αλλοιώνοντας ταυτόχρονα και τη σύνθεσή του. Το λευκό φως του ήλιου περιέχει σε ίσες ποσότητες όλα τα χρώματα και όταν τα σωματίδια της θάλασσας είναι μικρά, το χρώμα της είναι έντονο μπλε, ενώ όταν τα σωματίδια είναι μεγαλύτερα το χρώμα που παίρνουν τα νερά της είναι γαλαζοπράσινο.

Τι γίνεται όμως όταν τη νύχτα τα νερά...φωσφορίζουν;
Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο παρατηρείται στο Hong Kong, με τη θάλασσα σε κάποια σημεία της να ακτινοβολεί ένα λαμπερό μπλε χρώμα!
Μπορεί σαν εικόνα να είναι μαγευτική, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το φαινόμενο δεν είναι και τόσο αθώο.

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι ξεκαθαρίζουν ότι πρόκειται για τοξικό φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται από έναν οργανισμό με την ονομασία Noctiluca scintillans, γνωστότερο με το παρατσούκλι «sea sparkle». Αυτός ο μονοκύτταρος οργανισμός που μοιάζει με φύκι, είναι επικίνδυνος για την τοπική αλιεία και τη θαλάσσια ζωή λόγω της τοξικότητάς του.

Η ωκεανογράφος από το πανεπιστήμιο της Georgia στις ΗΠΑ, Samantha Joye, δήλωσε στο Associated Press ότι η εξάπλωση του συγκεκριμένου οργανισμού οφείλεται στα απόβλητα που ρίχνουν στη θάλασσα του Hong Kong οι αγροτικές φάρμες. Η ίδια μάλιστα υποστήριξε ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.