choice

Βουτώντας σε αρχαία ελληνικά ναυάγια

«Βγάζει η θάλασσα κρυφή φωνή, φωνή που μπαίνει μες την καρδιά την συγκινεί και την ευφραίνει» γράφει ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής Κ. Καβάφης.

Ανταπόκριση σε αυτή την «κρυφή φωνή» είναι το μεγάλο για την Ελλάδα εγχείρημα, που θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσιες περιοχές όπου υπάρχουν αρχαία ναυάγια.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενέκρινε μελέτη για την ανάδειξη τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό.

Εκεί, όπου τα τέσσερα αρχαία ναυάγια «κλείνουν» μέσα τους την ιστορία αιώνων και περιμένουν στη σιωπή του βυθού τους τολμηρούς, που θέλουν να μοιραστούν τα «μυστικά» τους. Στις περιοχές ήδη έχουν καθοριστεί πολυάριθμοι χώροι οργανωμένης κατάδυσης σε έναν υδάτινο κόσμο που φιλοξενεί τη δική του απόκοσμη ομορφιά.

Στα αρχαιολογικά καταδυτικά πάρκα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αμφορείς και δείγματα κεραμικής που χρονολογούνται τον 5ο αιώνα π.Χ., ενώ στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται ερείπια αρχαίων εμπορικών πλοίων της Βυζαντινής περιόδου.
Αν και τα σκαριά των πλοίων έχουν διαλυθεί εδώ και χρόνια, τα φορτία τους που περιλαμβάνουν γρανιτένιες κολώνες από τη Μέση Ανατολή, αμφορείς και λίθινες σαρκοφάγους, βρίσκονται ακόμα διάσπαρτα σε όλο τον βυθό της θάλασσας.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία κέντρου επισκεπτών στα σημεία απόπλου και κατάπλου, όπου θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για την μοναδική εμπειρία που θα βιώσουν, καθώς και η λειτουργία ενός χώρου για την έκθεση και διάθεση εποπτικού υλικού των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα δρομολογείται η δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας και των κατάλληλα εξοπλισμένων και εξειδικευμένων Καταδυτικών Κέντρων, από τα οποία θα επιχειρούν σκάφη και θα μεταφέρουν επισκέπτες - αυτοδύτες στο χώρο των ναυαγίων.

Τα παραδείγματα της καταδυτικής δραστηριότητας εντός προστατευμένων θαλάσσιων πάρκων σε άλλες χώρες, συνδέονται άμεσα όχι μόνο με την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και με την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού θεωρείται «χρυσή πηγή εσόδων», καθώς αριθμεί περισσότερους από 8 εκατομμύρια τουρίστες παγκοσμίως.