choice

Waitomo Glowworm: Ένα σπήλαιο γεμάτο λάμψη!

Ονομάζεται Waitomo Glowworm και βρίσκεται στο Waitomo, στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Αποτελεί μέρος ενός συστήματος σπηλαίων που περιλαμβάνει επίσης το σπήλαιο Ruakuri και το σπήλαιο Aranui.

Το Waitomo Glowworm είναι ξεχωριστό και μοιάζει παραμυθένιο εξαιτίας της λάμψης που υπάρχει στο εσωτερικό του.

Μία λάμψη που οφείλεται σε ένα είδος πυγολαμπίδας, της Arachnocampa luminosa, όπου ζει αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία και έχει το μέγεθος ενός κουνουπιού. Οι συγκεκριμένες πυγολαμπίδες επιλέγουν να κατοικούν σε σπήλαια, καθώς πλησιάζουν το στάδιο της προνύμφης, το οποίο μπορεί να διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες.

Τα μοναδικά αυτά μικροσκοπικά πλάσματα εκπέμπουν φως ώστε να προσελκύσουν το θήραμά τους. Όσο περισσότερο πεινασμένα είναι, τόσο περισσότερο ακτινοβολούν, με αποτέλεσμα το σπήλαιο να αποκτά μία ονειρεμένη ατμόσφαιρα. Οι προνύμφες λάμπουν για να προσελκύσουν το επόμενο γεύμα τους και να το εγκλωβίσουν σε μια “φωλιά” από μετάξι που ξεκινά από την οροφή και επεκτείνεται προς το έδαφος του σπηλαίου.

Φυσικά οι επισκέπτες δεν έχουν τον φόβο μήπως και αποτελέσουν το επόμενο γεύμα των πυγολαμπίδων, μια και οι ίδιες αντιδρούν στην παρουσία τους και υποχωρούν στις φωλιές τους. Το θέαμα που προσφέρουν όμως είναι συγκλονιστικό και ανεπανάληπτο!