choice

Το μυστικό της επιγραφής του Δισπηλιού

Η ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1992 στο Δισπηλιό της Καστοριάς, έφερε στο φως έναν οικισμό, πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και μία συγκλονιστική ανακάλυψη.

Πρόκειται για το πρώτο γραπτό κείμενο της Ευρώπης σε ξύλινη επιγραφή και μάλιστα αποτυπωμένο με γράμματα που δείχνουν ότι πιθανόν από αυτά προήλθε το ελληνικό αλφάβητο.

Το κείμενο είναι γραμμένο δύο χιλιάδες χρόνια πριν από τα γραπτά ευρήματα των Σουμερίων και επιβεβαιώνει απόλυτα ότι οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ελλάδας ήταν οι εφευρέτες της γραφής.

Η ξύλινη πινακίδα διατηρείται σε καλή κατάσταση παρά τις φθορές που υπέστη όταν εκτέθηκε στο οξυγόνο, χρονολογήθηκε με την μέθοδο του άνθρακα -14 και ανατρέπει τη θεωρία ότι γνωρίσαμε τη γραφή το 800π.Χ. από τους Φοίνικες.

Η ανακοίνωση για τα αποτελέσματα της έρευνας έγινε από τον καθηγητή της Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιώργο Χουρμουζιάδη και αποδεικνύει ότι πριν από 7.254 χρόνια οι Έλληνες έγραφαν με συλλαβές και όχι με ιδεογράμματα που εκφράζονταν οι ανατολικοί λαοί.
Ο κ. Χουρμουζιάδης ανάφερε ότι τα χαράγματα της επιγραφής δεν είναι διακοσμητικά, αλλά γράμματα που είναι οργανωμένα σε στίχους και εντάσσονται στο σύστημα της παλαιοευρωπαικής.

«Είναι το μοναδικό έγγραφο-εύρημα όπου τα σήματα του δεν έχουν ιδεογραφικό χαρακτήρα (με μορφές ανθρώπων, ζώων, του ήλιου κ.ά.) και παρουσιάζουν προχωρημένο χαρακτήρα αφαίρεσης, άρα είναι προϊόν διανοητικής επεξεργασίας. Θα μπορέσουμε, άραγε, να μάθουμε ποτέ αν αυτά τα σήματα ήταν η πρώτη αρχή ενός διηγηματικού λόγου ή του λόγου μιας εξουσίας;».

Τα ευρήματα της ανασκαφής κάνουν λόγο για κοινότητα ανθρώπων που έζησε πριν 7-8 χιλιάδες χρόνια, καθώς ανάμεσά τους έχουν βρεθεί διάφορα εργαλεία, κεραμικά αγγεία και μία βάρκα!

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα μπορούσαμε να στήσουμε ένα μουσείο με όλες τις πληροφορίες που αφορούν την αρχιτεκτονική του οικισμού, την οικονομία και την ιδεολογία του.
Υπάρχουν ευρήματα που έχουν σχέση με τα σπίτια και τις οικοδομικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε πληροφορίες που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα του οικισμού, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις διατροφικές του επιλογές και τις τεχνολογικές του επιδόσεις.