choice

Cinque Terre: Η Ιταλική Ριβιέρα σε μια πανδαισία χρωμάτων!

Στην Ιταλική Ριβιέρα, υπάρχει μία περιοχή που αποτελεί το πρώτο προστατευόμενο Εθνικό πάρκο της χώρας, αλλά και ένα από τα μέρη του κόσμου που έχουν κερδίσει μία θέση στις λίστες της UNESCO.

Πρόκειται για το Cinque Terre, ξεχασμένο από το χρόνο, με μία γνήσια, ανόθευτη ομορφιά που σε καθηλώνει. Στις βραχώδεις ακτές της Λιγουρίας, σφηνωμένα στις βουνοπλαγιές σαν αετοφωλιές στέκουν πέντε χωριά από τα ωραιότερα της Ιταλίας.

Τα Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola και Riomaggiore με τα χρωματιστά τους σπίτια, τα μονοπάτια τους και τα γραφικά στενά τους, μοιάζουν παραμυθένια και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.

Τα πέντε αυτά χωριά που βρίσκονται κατά μήκος της θάλασσας συνδέονται μεταξύ τους με το τοπικό τρένο, με μικρά πλοία, με μονοπάτια και φυσικά με έναν δρόμο που ελάχιστοι επιλέγουν γιατί απλά, στερεί στον επισκέπτη την ομορφιά του τοπίου.
Το πιο διάσιμο από τα μονοπάτια είναι ο Δρόμος της Αγάπης (Via dell' Amore), όπου το συναντάς πηγαίνοντας από το Riomaggiore στη Manarola. Πρόκειται για μία διαδρομή συναρπαστική με αυτοσχέδιες, αιωρούμενες γέφυρες φτιαγμένες από σχοινί και ξύλο.

Στο Cinque Terre εδώ και πολλούς αιώνες, οι κάτοικοι χτίζουν πολύ προσεκτικά τα σπίτια τους με βεράντες που "κρέμονται" πάνω από τα βράχια και τη θάλασσα, διατηρώντας τα στοιχεία μιας άλλης εποχής. Κατάφεραν να μεταμορφώσουν την τραχιά γη σε γόνιμο έδαφος και να καλλιεργήσουν αμπέλια, ελαιόδεντρα και οπωρώνες. Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για την κουζίνα τους η οποία περιλαμβάνει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, εκλεκτό κρασί, πέστο βασιλικού αλλά και την περίφημη sacripantina (γλυκό από παντεσπάνι, κρέμα και κακάο).

Τα πέντε χωριά με σημεία αναφοράς τους τα μικρά σοκάκια, τα μεσαιωνικά τείχη, τους πύργους και τα καμπαναριά τους, πλαισιώνονται από κόλπους, απόκρημνους βράχους και σπηλιές. Φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα αυτοκίνητα δεν έχουν θέση και για τον λόγο αυτό υπάρχουν χώροι στάθμευσης (έξω από τα χωριά) όπου μπορεί κανείς να αφήσει το όχημά του.

Και τα πέντε χωριά υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες του 2011 και από τότε πραγματοποιούνται διάφορα έργα αποκατάστασης. Ένα ταξίδι στο Cinque Terre, αποτελεί σίγουρα εμπειρία ζωής!