choice

Ο “επίγειος παράδεισος” έχει όριο επισκεπτών!

Στα ανοικτά της Βραζιλίας, σε απόσταση περίπου 350 χλμ. από τις ακτές της, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα 21 νησίδων και νησιών το οποίο προστατεύεται από την UNESCO για το σπάνιο φυσικό του περιβάλλον.

Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει όριο επισκεπτών! 400 άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να βρίσκονται ταυτόχρονα στο μαγευτικό αυτό μέρος και όσοι το επιλέξουν για τις διακοπές τους, μπαίνουν σε λίστα αναμονής.

Πρόκειται για τα νησιά Fernando de Noronha που αποτελούν ουσιαστικά τις κορυφές μιας μεγάλης υποβρύχιας οροσειράς με ηφαιστειακή προέλευση.

Το υποθαλάσσιο υψίπεδο της οροσειράς βρίσκεται περίπου σε μέσο βάθος 750 μ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού. Το τοπίο είναι δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις και όλοι μιλάνε για έναν “επίγειο παράδεισο” με κοραλλιογενείς υφάλους, κρυστάλλινα νερά, λευκή άμμο και παρθένα φύση!

Η UNESCO περιγράφει τις παραλίες ως “άψογες και σχεδόν ερημικές” ενώ τις εντυπώσεις κερδίζει η Praia de Atalaia μία φυσική πισίνα η οποία δημιουργείται ανάμεσα σε δύο βράχους. Η συγκεκριμένη παραλία έχει όριο επισκεπτών μια και φιλοξενεί μόνο 30 άτομα ταυτόχρονα. Άλλες παραλίες  (Sancho, Porcos και Leão) εμφανίζονται συχνά στις λίστες με τις ωραιότερες της Βραζιλίας αλλά και του κόσμου!

Τα Fernando de Noronha αποτελούν την Μέκκα για τους φυσιολάτρες και τους οικολόγους, ενώ όσοι τα επισκέπτονται πληρώνουν και έναν μικρό περιβαλλοντικό φόρο στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Φυσικών Πόρων (IBAMA) της Βραζιλίας.