choice

Κατάβαση στο «τέλος του κόσμου»

Τον Ιούλιο του 2014 στο έδαφος της χερσονήσου Yamal στα βόρεια της Σιβηρίας, ανακαλύφθηκε ένας μεγάλος κρατήρας που “πυροδότησε” συζητήσεις περί ύπαρξης εξωγήινης ζωής.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως ο κρατήρας δημιουργήθηκε μετά τη συντριβή UFO, ενώ υπήρξαν και φωνές που ισχυρίστηκαν πως ο κρατήρας οφείλεται στην πτώση κάποιου μετεωρίτη, σε κατάρρευση μεγάλου βράχου ή πως είναι ένα από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.

Ενδεχομένως, ο κρατήρας σχηματίστηκε από την τήξη του παγωμένου υπεδάφους λόγω των ασυνήθιστα θερμών καλοκαιριών του 2012 και του 2013.

Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για το γιγάντιο κρατήρα, η προέλευση του οποίου εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη και πρόσφατα μια ρωσική ερευνητική αποστολή στην περιοχή ανέλαβε να πραγματοποιήσει μια “βουτιά” στο άγνωστο.

Η ομάδα των επιστημόνων από το Ρωσικό Κέντρο Αρκτικής εξερεύνησης, κατόρθωσε να κατέβει στον μυστηριώδη κρατήρα και να αντικρίσει την παγωμένη λίμνη που κρύβεται εκεί, 16 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους.

Ο επικεφαλής της αποστολής Vladimir Pushkarev, διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου της Αρκτικής, δήλωσε στο Siberian Times: «Καταφέραμε να πάμε κάτω στον κρατήρα, χρησιμοποιώντας αναρριχητικό εξοπλισμό, κάτι που είναι πιο εύκολο να το κάνουμε αυτό το χειμώνα, από ότι το καλοκαίρι.
Πήραμε όλους τους ανιχνευτές και κάναμε μετρήσεις. Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για να επεξεργαστούμε όλα τα δεδομένα και μόνο τότε μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα
».

Να θυμίσουμε πως πολύ κοντά στην περιοχή της χερσονήσου Yamal, όπου στη γλώσσα των ντόπιων σημαίνει «το τέλος του κόσμου» έχουν ανακαλυφθεί και άλλοι κρατήρες που μπορεί να είναι μικρότεροι σε μέγεθος, ωστόσο προκαλούν τα ίδια ερωτηματικά στους επιστήμονες.