choice

Online ανταλλαγή ενέργειας σε κάθε γωνιά του πλανήτη

H Gridmates Inc. φέρνει την επανάσταση στον κλάδο της ενέργειας με την πρώτη διαδικτυακή (cloud) πλατφόρμα που λειτουργεί μέσω peer to peer energy sharing, δηλαδή επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται online την ενέργειά τους με άλλους.
Η τεχνολογία P2P αποτελεί ένα από τα τελευταία βήματα της διαδικτυακής επιστήμης, καθώς άρχισε να αναπτύσσεται στις αρχές του 21ου αιώνα.

Οι χρήστες μπορούν να συνδέονται με φίλους και μέλη των οικογενειών τους, καθώς επίσης με ανθρώπους και οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε ανάγκη και να προσφέρουν μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος και φιλοδοξία της Gridmates είναι μέχρι το 2030 όλος ο πλανήτης να είναι εφοδιασμένος με επαρκή ενέργεια, μειώνοντας την ενεργειακή φτώχεια που βιώνουν οι ευαίσθητοι καταναλωτές του δικτύου ηλεκτροδότησης παγκοσμίως.

Επιλέχτηκε και διακρίθηκε στην κατηγορία Cleanweb στην έκθεση Startup SXSW Eco, όπου και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στο Austin του Texas.
Η έκθεση διοργανώθηκε για τέταρτη χρονιά και έχει στόχο να αναδείξει καινοτόμες εταιρίες που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια και δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας, του καθαρού διαδικτύου και του κοινωνικού αντίκτυπου.
Παράλληλα προσελκύονται μέλη της παγκόσμιας κοινότητας που ενδιαφέρονται να ερευνήσουν και να συμπράξουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων για έναν βιώσιμο κόσμο.

Παρουσιάζοντας την ιδέα τους, οι υπεύθυνοι της Gridmates δήλωσαν:
«Έχουμε ένα λαμπρό όραμα για το μέλλον. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι θα δίνουν παντού ένα μικρό μέρος της διαθέσιμης ενέργειας τους σε άλλους που την έχουν ανάγκη. Συνολικά, αυτή η διαθέσιμη ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει ζέστη σε ολόκληρα κτίρια ή ακόμα και σε κοινότητες ανθρώπων. Κάθε μέλος του οικοσυστήματος Grindmates έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στην προσφορά ενέργειας σε όσους το έχουν ανάγκη. Καταναλωτές και παραγωγοί  ενέργειας μπορούν να αλληλεπιδρούν κατά βούληση, με οικονομικά βέλτιστο τρόπο, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ενεργειακά δίκτυα

Αν και βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο πρόκειται για μία πρωτοποριακή και ελπιδοφόρα ιδέα που σίγουρα όταν εφαρμοστεί θα ταράξει τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς, προσφέροντας ενεργειακή οικονομία χωρίς σύνορα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.