choice

Εκτυπωμένες κατοικίες στη…Σελήνη!

Σαράντα πέντε χρόνια μετά το “μικρό βήμα” του Neil Armstrong στην επιφάνεια της Σελήνης, το σύνολο των επιστημόνων που ασχολείται πολλά χρόνια με το αντικείμενο, πιστεύει ότι το όνειρο για αποικίες στη Σελήνη είναι πλέον πολύ πιθανό και μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Το 2010, ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Washington State ανακάλυψε ότι το έδαφος της Σελήνης περιέχει αλουμίνιο, σίδηρο, πυρίτιο, ασβέστιο και οξείδιο του μαγνησίου, τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τρισδιάστατους εκτυπωτές για την κατασκευή σταθερών αντικειμένων.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) να ανακοινώνει την συνεργασία του με την αρχιτεκτονική εταιρία Foster & Partners για την κατασκευή μικρών κατοικιών, κομμάτια των οποίων θα έχουν εκτυπωθεί στο σύνολό τους από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Η ESA ελπίζει να κατασκευάσει στο μέλλον μια βάση στη Σελήνη που θα αποτελείται από ένα τυπωμένο στέρεο κέλυφος γύρω από ένα φουσκωτό αεροστεγή χώρο διαβίωσης. Οι κατοικίες θα κατασκευάζονται από αυτόνομα ρομπότ και θα μπορούν να φιλοξενούν τέσσερα άτομα, προσφέροντας προστασία από τους μετεωρίτες, τις ακτινοβολίες και τις τεράστιες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Με δεδομένο ότι ελάχιστα μέρη των κατοικιών θα πρέπει να μεταφερθούν από τη Γη, τα στελέχη της ESA πιστεύουν ότι τα κτίσματα θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν κατοίκους μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.

Οι αρχιτέκτονες προτείνουν σαν ιδανικότερο σημείο για την ανέγερση των κατοικιών το νότιο πόλο της Σελήνης, με τους υπεύθυνους της Foster & Partners να δηλώνουν:
«Στη σημερινή του μορφή, ο εκτυπωτής μας χτίζει με ρυθμό δύο μέτρων ύψους την ώρα, ενώ η επόμενη γενιά εκτυπωτών θα φτάνει τα 3,5 μέτρα την ώρα και θα μπορεί να ολοκληρώνει ένα κτήριο σε διάστημα μιας εβδομάδας»!

Απολαύστε το ενδιαφέρον video που αφορά την υλοποίηση του φιλόδοξου project.