choice

Γιατί η λύπη διαρκεί τόσο…πολύ;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Βέλγων επιστημόνων, η λύπη διαρκεί 240 φορές περισσότερο από κάθε άλλο συναίσθημα!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Philip Vertouan και Saskia Lavrisen του Πανεπιστημίου της Leuven όπου έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Motivation and Emotion», μελέτησαν 233 εθελοντές οι οποίοι κλήθηκαν να αναφέρουν τη διάρκεια 27 διαφορετικών συναισθημάτων που βίωσαν στο παρελθόν, καθώς και τον τρόπο που τα αντιμετώπισαν.

Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε ότι το συναίσθημα της λύπης, κυρίως επειδή προκαλείται από σοβαρές αιτίες διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλο.
Αντίθετα τα συναισθήματα που είναι σύντομα και εξαφανίζονται σχετικά γρήγορα, είναι η ντροπή, η ανακούφιση, ο φόβος, η έκπληξη και η πλήξη.

Ειδικά για το συναίσθημα της πλήξης οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, ενώ ο χρόνος φαίνεται να περνά πολύ αργά, στην πραγματικότητα, συνήθως δεν διαρκεί πολύ χωρίς βέβαια να λείπουν και εκείνοι που πλήττουν από ανία καθημερινά στη ζωή τους.

Τα συναισθήματα που διαρκούν λίγο, συνήθως προκαλούνται από καταστάσεις που έχουν μικρή σημασία για κάποιον, ενώ όσο πιο τραυματικά επιδρά ένα γεγονός σε έναν άνθρωπο, τόσο περισσότερο διαρκεί και το αντίστοιχο συναίσθημα.

Τελικά το κλειδί για την διάρκεια ενός συναισθήματος ίσως να βρίσκεται βαθιά κρυμμένο στο μυαλό μας. Όταν συνέχεια φέρνουμε στην επιφάνεια γεγονότα που στιγμάτισαν την ζωή μας προκαλώντας λύπη και στεναχώρια, ανανεώνουμε στην πορεία του χρόνου και τα αρνητικά συναισθήματα.

Η κάθε μέρα που ζούμε έχει χαρά, απόλαυση, ευτυχία, αλλά δεν έχει μόνο αυτά. Έχει και άσχημες στιγμές και ίσως να είναι περισσότερες από τις χαρούμενες. Έχει προβλήματα, εμπόδια, συναισθηματικές απογοητεύσεις και απώλειες, με αποτέλεσμα να προκαλούνται και τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα.
Πρέπει να είμαστε δυνατοί για να μπορέσουμε να τα αποδεχτούμε, να τα αξιοποιήσουμε και να προχωρήσουμε.

Η ζωή είναι ένα καρδιογράφημα που ανεβοκατεβαίνει με γοργό και απρόβλεπτο ρυθμό. Είναι ο ρυθμός που μας επιτρέπει να είμαστε ζωντανοί.