choice

Η αινιγματική ομορφιά της λίμνης Βαϊκάλη

Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα από τα πιο πιο εντυπωσιακά φυσικά θαύματα του πλανήτη μας.

«Τοποθετημένη» στη Νότια Σιβηρία, η λίμνη Βαϊκάλη (Baikal) είναι η βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο και έχει πολύ περισσότερο όγκο νερού από οποιαδήποτε άλλη. Η ηλικία της αγγίζει περίπου τα 30 εκατομμύρια χρόνια και αυτό την καθιστά ως την αρχαιότερη λίμνη στη γη.

Με μήκος περίπου 635 χιλιομέτρων και πλάτος 80 χιλιομέτρων στο πιο πλατύ της σημείο, από το διάστημα μοιάζει σαν μισάνοιχτο γαλάζιο μάτι. Το βάθος της ξεπερνά τα 1.600 μέτρα και δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν «Θάλασσα». Για να περπατήσει κάποιος γύρω της θα χρειαζόταν 4 μήνες καθημερινού βαδίσματος.

Χρόνια τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τα μυστικά της λίμνης, μα εκείνη δεν φαίνεται πρόθυμη να αποκαλύψει όλα όσα κρύβει. Ένα από τα αινίγματά της, ακόμη και για τους έμπειρους ψαράδες, είναι οι άνεμοι της. Ποτέ κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει μέσα στα νερά της, αφού θυελλώδης άνεμος μπορεί να ξεσπάσει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Από τα.. παράξενα της λίμνης Βαϊκάλη και οι οφθαλμαπάτες που ξεγελούν τον ταξιδιώτη. Σε μια ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να «δει» κανείς μπροστά του ένα βουνό, ένα πλοίο ή ένα χωριό! Πρόκειται για το γνωστό Μετεωρολογικό φαινόμενο Fata Morgana το οποίο προκαλείται όταν η υγρασία του αέρα είναι θερμότερη από αυτή της επιφάνειας του νερού.

Ένα από τα πραγματικά εντυπωσιακά φαινόμενα της λίμνης είναι ο μοναδικός μυστηριώδης φωτισμός των νερών της. Παλαιότερα πίστευαν ότι αιτία είναι η ύπαρξη μικροσκοπικών φυκιών, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι ειδικοί μελετούν αυτόν τον μυστηριώδη φωτισμό και πιστεύουν πως είναι χαρακτηριστικό της καθαρότητας του νερού.

Ορισμένοι θεωρούν τρομακτική εμπειρία να βρεθούν με βάρκα στο κέντρο της λίμνης όπου η ορατότητα στο βυθό είναι ανεμπόδιστη. Σίγουρα προκαλεί δέος η θέα σε βάθος περίπου 50 μέτρων στο εσωτερικό της λίμνης. Το νερό είναι τόσο καθαρό, ώστε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, ένα δείγμα που είχε ληφθεί για να εξεταστεί σε εργαστήριο, μολύνθηκε από το γυάλινο σωλήνα στον οποίο τοποθετήθηκε.

Η λίμνη Βαϊκάλη διαθέτει και κάτι ακόμη συναρπαστικό. Την εποχιακή «Μουσική του Πάγου». Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο που οι πάγοι λιώνουν, με τον θρυμματισμό τους δημιουργούν εκκωφαντικούς κρότους που μοιάζουν με μουσική σύνθεση.

Το φυσικό αυτό θαύμα, φιλοξενεί και μια ποικιλία από ασυνήθιστα πλάσματα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον πλανήτη. Στη Βαϊκάλη κάθετα και οριζόντια ρεύματα, μεταφέρουν οξυγόνο στα πιο βαθιά σημεία της, με αποτέλεσμα η λίμνη να σφύζει από ζωή.

Η «Βασίλισσα των λιμνών» συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.