choice

Το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο άγαλμα βρίσκεται στις Μπαχάμες

Αναμφίβολα η πιο...διάσημη γοργόνα στον κόσμο είναι αυτή που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη. Η Μικρή Γοργόνα, εμπνευσμένη από το παραμύθι του Hans Christian Andersen, κοσμεί την πρωτεύουσα της Δανίας εδώ και έναν αιώνα σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο στο λιμάνι της πόλης.

Η Μικρή Γοργόνα βασίζεται στον χαρακτήρα ενός παραμυθιού του 1837, στην ιστορία της κόρης του βασιλιά της θάλασσας, η οποία ερωτεύεται έναν πρίγκηπα αλλά πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να μεταμορφωθεί από γοργόνα σε άνθρωπο και να ζήσει μαζί του.

Το χάλκινο άγαλμα που ατενίζει θλιμμένο τη θάλασσα, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες και αποτελεί το πιο διάσημο αξιοθέατο της πόλης.

Τώρα όμως και οι Μπαχάμες απέκτησαν τη δική τους «γοργόνα». Ένα άγαλμα που ξεπερνά τα πέντε μέτρα σε ύψος και βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Το γλυπτό είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Jason de Caires Taylor και φέρεται ότι είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο άγαλμα στον κόσμο.

Ο δημιουργός του το εμπνεύστηκε από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τον Άτλαντα, τον οποίο ο Δίας τιμώρησε να κρατά τον ουράνιο θόλο στους ώμους του αιώνια. Το άγαλμα ονομάζεται «Ocean Atlas» και έτσι όπως είναι τοποθετημένο στον βυθό της ακτής της Nassau, μοιάζει να σηκώνει στους ώμους του το βάρος του ωκεανού.

Είναι κατασκευασμένο από ειδικό τσιμέντο υψηλής πυκνότητας ώστε να είναι ανθεκτικό στο νερό και ειδικά σχεδιασμένο για να μείνει αναλλοίωτο εκατοντάδες χρόνια. Ζυγίζει 60 τόνους και αποτελεί ταυτόχρονα έναν τεχνητό ύφαλο για την θαλάσσια ζωή.

Ο Jason de Caires Taylor φημίζεται για τα πρωτοποριακά γλυπτά του και εδώ και μια δεκαετία δημιουργεί έργα από βιώσιμα υλικά και ένα ειδικό μείγμα από σκυρόδεμα που βοηθά την ανάπτυξη των κοραλλιών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής.