choice

Από πόσες φυλές προέρχονται οι Ευρωπαίοι;

Μέχρι πρόσφατα, από ενδείξεις που είχαν συγκεντρωθεί, γνωρίζαμε ότι οι σημερινοί Ευρωπαίοι κατάγονταν από δύο μεγάλες φυλές. Από μελαχρινούς με καστανά μάτια αγρότες που έφτασαν από την Μέση Ανατολή στη Γηραιά Ήπειρο και από ξανθούς γαλανομάτηδες ντόπιους κυνηγούς που είχαν φτάσει από την Αφρική τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν.

Μία μεγάλη διεθνής γενετική έρευνα όμως, έρχεται να ανατρέψει τη θεωρία αυτή και να προσθέσει στο γενεαλογικό δέντρο των Ευρωπαίων μία τρίτη φυλή από τη Βόρεια Ευρασία. Η νέα ανάλυση DNA δείχνει πως η τρίτη αυτή φυλή συνέβαλε στο γονιδιακό μίγμα τόσο των Ευρωπαίων, όσο και των Βορειοαμερικανών.

Η συγκεκριμένη φυλή των ευρασιατών, έφτασε στην κεντρική Ευρώπη μετά τους πρώτους αγρότες και αρχικά εγκαταστάθηκε σε μία μεγάλη έκταση στη σημερινή σιβηρική Ρωσία και βόρεια Ασία.
Η ομάδα αυτή είχε συγγενική σχέση με τους πληθυσμούς που πέρασαν το Βερίγγειο Πορθμό πριν από 15.000 χρόνια και έγιναν οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής.

Οι ερευνητές εξέτασαν το DNA περισσότερων από 2.345 ατόμων από ολόκληρο τον κόσμο συγκρίνοντάς το με το γονίδιο αρχαίων σκελετών από τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Λουξεμβούργο. Οι σκελετοί ανήκαν σε οκτώ κυνηγούς-συλλέκτες που έζησαν πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πριν την άφιξη της γεωργίας, και ενός αγρότη που έζησε πριν από 7.000 χρόνια.

Όπως δήλωσε ο David Reich καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard και επικεφαλής της μελέτης:
«Αυτό που βρήκαμε, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν τριπλή καταγωγή».

Στη ομάδα των ερευνητών συγκαταλέγεται και ο ελληνικής καταγωγής μεταδιδακτορικός ερευνητής Ιωσήφ Λαζαρίδης που είναι ο κύριος συγγραφέας της έρευνας και ο οποίος διευκρίνισε: «Η Βορειοευρασιατική καταγωγή συνιστά την αναλογικά μικρότερη συνιστώσα οπουδήποτε στην Ευρώπη, πουθενά πάνω από 20%, όμως τη βρίσκουμε σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή ομάδα που έχουμε μελετήσει, καθώς επίσης στον Καύκασο και στην Εγγύς Ανατολή».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έρευνα συμμετείχαν άλλοι δύο ελληνικής καταγωγής ερευνητές, ο Χρήστος Οικονόμου (Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης) και ο Θεολόγος Λουκίδης (University College Λονδίνου).

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν το πότε έφτασαν στην Ευρώπη οι μετανάστες από τη Βόρεια Ευρασία.