choice

Πόσο καλά γνωρίζουμε τον…εαυτό μας;

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί για ποιο λόγο διστάζουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, τις δυνατότητες και τα συναισθήματά μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφουμε για τον εαυτό μας, καθώς έχουμε την τάση να φοβόμαστε οποιαδήποτε γνώση θα μπορούσε να «τσαλακώσει» την εικόνα του και να μας κάνει να νιώσουμε ανάξιοι και κατώτεροι.

Ο φόβος λειτουργεί σαν αμυντικός μηχανισμός που με τη βοήθειά του αποφεύγουμε να συνειδητοποιούμε δυσάρεστες αλήθειες, ενώ συγχρόνως διατηρούμε και την ιδανική εικόνα του εαυτού μας.

Με την προστασία που δίνουμε όμως, μένουμε προσκολλημένοι στα κεκτημένα και αποφεύγουμε τη δημιουργία και την προσωπική ανάπτυξη. Το δέος και τα συναισθήματα ανεπάρκειας και αδυναμίας έρχονται στην επιφάνεια, δημιουργώντας αντίσταση και άρνηση στις δυνατότητες που διαθέτουμε.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό Sigmund Freud :
«Το να είναι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό του, είναι η σπουδαιότερη προσπάθεια που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος»

Από τον μύθο του Αδάμ και της Εύας μέχρι σήμερα, έχουμε το αίσθημα ότι κάποιες μορφές γνώσης επιτρέπονται μόνο σε λίγους, ενώ επαναστάτες όπως ο Προμηθέας και ο Οιδίποδας που επιχείρησαν να αψηφήσουν τους θεούς και να μάθουν τα μυστικά τους, τιμωρήθηκαν πολύ αυστηρά.

Αυτή η πλευρά του εαυτού μας είναι πολύ πιθανόν να μας δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα, καθώς ότι μας γοητεύει και μας προσελκύει, συγχρόνως μας φοβίζει και μας κάνει να διατηρούμε αμυντική στάση.
Χρειάζεται μεγάλο κουράγιο και τόλμη για να βγεις μπροστά ολομόναχος και να ξεχωρίσεις από τους άλλους, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες σου.

Η υπευθυνότητα θέλει θάρρος και αυτογνωσία για να μπορείς να ξεπερνάς τα συμπλέγματά σου και να μη σε πειράζει να παραδέχεσαι τις αδυναμίες και τα λάθη σου. Να μπορείς να αντέχεις την αλήθεια για τον εαυτό σου χωρίς δικαιολογίες και να νιώθεις ταπεινός, αλλά ταυτόχρονα και «μεγάλος» γιατί δεν φοβάσαι να «τσαλακωθείς» και να ρισκάρεις να χάσεις.

Όποιος παραδέχεται τις αδυναμίες του βελτιώνεται και εξελίσσεται σαν άνθρωπος κι αυτό διασφαλίζει ότι η πορεία του στο μέλλον θα είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα…