choice

Γνωρίστε την παλαιότερη σήραγγα μετρό στον κόσμο

Η σήραγγα Avenue Atlantic Tunnel έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της “παλαιότερης σήραγγας μετρό στον κόσμο” αφού η ηλικία της φτάνει τα 170 έτη!

Το περίφημο τούνελ της Νέας Υόρκης με μήκος 783 μέτρα, πλάτος 6.5 μέτρα και ύψος 5.18 μέτρα, κατασκευάστηκε το 1844 με σκοπό να περνούν από αυτό τα τρένα με τη συνοδεία ενός οδηγού πάνω σε άλογο.

Γρήγορα όμως έγινε το στέκι των παράνομων (εγκληματιών και κλεφτών) μια και αποτελούσε πρώτης τάξεως κρυψώνα. Το τούνελ σφραγίστηκε το 1861 όταν η δημοτική αρχή του Brooklyn έδωσε εντολή να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ατμοκίνητων τρένων εντός των ορίων της πόλης.

Πολλοί λένε πως το Avenue Atlantic άνοιξε ξανά τη δεκαετία του 1920, μα αυτό έγινε για διαφορετικούς λόγους. Η σήραγγα χρησιμοποιήθηκε για την καλλιέργεια μανιταριών και για λαθρεμπόριο, σφραγίστηκε ξανά, ενώ τη δεκαετία του 1940 το FBI την άνοιξε εκ νέου ψάχνοντας ναζιστές.

Έκτοτε, κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί του, τα ίχνη του “έσβησαν” μέχρι το 1950, όταν δύο ιστορικοί ερευνητές αποφάσισαν να το εντοπίσουν. Παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφεραν να βρουν τη θέση του και έτσι το τούνελ σχεδόν ξεχάστηκε.

Το 1981 όμως, ο Bob Diamond, ένας 19χρονος υπότροφος φοιτητής μηχανικής το ανακάλυψε και έγινε ο ήρωας της τοπικής αστικής νεοϋορκέζικης μυθολογίας. Ήταν αυτός που αποφάσισε να αναλάβει την αποκατάστασή του για λογαριασμό του δημόσιου συμφέροντος και η καριέρα του άρχισε να “χτίζεται” γύρω από τη συγκεκριμένη σήραγγα.

Το σημείο αυτό αποτέλεσε και τουριστικό προορισμό με πλήθος κόσμου να πραγματοποιεί μια περιήγηση στο εσωτερικό του. Το 2010 όμως κρίθηκε ότι δεν είναι ασφαλείς τέτοιου είδους περιηγήσεις μέσα στο τούνελ και πλέον απαγορεύεται η πρόσβαση στο ιστορικό Avenue Atlantic.

Ο Bob Diamond πάντως πριν από μήνες, συνέταξε μια μελέτη 355 σελίδων με την ελπίδα να ανοίξει ξανά το φημισμένο τούνελ και να συνεχιστούν οι περιηγήσεις του κοινού σε αυτό το “κρυμμένο μυστικό” του Brooklyn.