choice

Δρακόλιμνες: Ο μύθος συναντά την πραγματικότητα...

Στις απότομες και απρόσιτες βουνοκορφές των ορεινών περιοχών της Ηπείρου, οι Δρακόλιμνες σε ταξιδεύουν στην σφαίρα του μαγικού με τους θρύλους και την ατμόσφαιρα των μύθων που τις περιβάλλει.
 
Το όνομά τους φέρνει στο μυαλό παραμύθια με δράκους και παράξενα πλάσματα, ενώ με το γαλάζιο χρώμα των νερών τους στολίζουν το πράσινο και το γκρίζο των βουνών μας.
Πρόκειται για τόπους εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης ηρεμία και ξεκούραση από τις δυσκολίες του ταξιδιού.
 
Ενώ για τους επιστήμονες οι Δρακόλιμνες αποτελούν κατάλοιπα των παγετώνων ή κρατήρες ηφαιστείων, η παράδοση των ντόπιων τις θέλει κατοικίες δράκων που μάχονταν λυσσαλέα μεταξύ τους.
 
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 60 Δρακόλιμνες, με τις περισσότερες να χάνονται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, αναμένοντας τις βροχές του χειμώνα για να ξαναγεννηθούν.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι ορεινές αλπικές λίμνες που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές και τροφοδοτούνται από τα χιόνια των ορεινών όγκων που λιώνουν την άνοιξη.
 
Η πιο εντυπωσιακή οβάλ αλπική λίμνη έχει έκταση περίπου 5 στρέμματα και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.050 μέτρων στον άδενδρο και απόκρημνο ορεινό όγκο της Τύμφης. Έχει βάθος 20 μέτρα και αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς.

Σύμβολο της περιοχής και απόλυτος προορισμός για τους ορειβάτες είναι και οι λίμνες του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου. Σύμφωνα με τον μύθο ο Πίνδος, γιος του Μακεδόνα, εγκαταστάθηκε στην περιοχή μαζί με το ελάφι του και τον δράκοντα Λύγκο, ενώ όταν αργότερα ο Πίνδος πέθανε τα δάκρυα του δράκου δημιούργησαν τις δύο λίμνες.
 
Κάτω από την ψηλότερη κορυφή του Σμόλικα θα συναντήσουμε την πανέμορφη λίμνη που στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Έχει σχήμα καρδιάς, ενώ ο κόκκινος πυθμένας της δημιουργεί ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό με την πολύχρωμη φύση της περιοχής.
 
Οι Δρακόλιμνες του Σμόλικα και της Τύμφης συνδέονται με ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο.
Η λίμνη του Σμόλικα έχει στις όχθες της άσπρο χώμα, σπαρμένο με μαύρες πέτρες, ενώ η λίμνη της Τύμφης έχει μαύρο χώμα με άσπρες πέτρες. Η λαϊκή παράδοση θέλει τους δύο δράκους που φωλιάζουν στις λίμνες να εκσφενδονίζουν πέτρες ο ένας τον άλλο όταν αγριεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μυστήρια ιδιομορφία!

Οι Δρακόλιμνες εξακολουθούν να ακροβατούν ανάμεσα στον μύθο και στην πραγματικότητα, εντυπωσιάζοντας με την φυσική ομορφιά τους.