choice

Η αρχαία πόλη της Αθήνας στο Μουσείο της Ακρόπολης

Στο επίπεδο -1 του Μουσείου της Ακρόπολης πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος μέσα στον οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί και να κατανοήσει την ιστορία της Αθήνας έτσι όπως δεν την έχει συνηθίσει, μέσα σε μία πόλη καθημερινή, που έσφυζε από ζωή κάτω από τους αρχαίους περίλαμπρους ναούς του Ιερού Βράχου.

Συνολικά 1.400 κινητά ευρήματα από την ανασκαφή του οικοπέδου Μακρυγιάννη, όπου κατασκευάστηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, βρίσκουν την δική τους θέση στην υπαίθρια έκθεση, από τη στιγμή που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το “πράσινο φως”.

“Πριν την πόλη”, “Στην περιφέρεια της πόλης” και “Η ζωή στην πόλη” είναι οι τρεις ενότητες της έκθεσης που θα δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα από την μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία της Αθήνας.

Όπως επισήμανε και ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής: “Πλησιάζει ο καιρός η ανασκαφή να αποκτήσει την αυτονομία της και να γίνει έκθεμα, ασυνήθιστο και μεγάλο”. Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας του υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζει: “Ο μέσος επισκέπτης γνωρίζει τα κλασικά έργα, λίγο από τα αρχαϊκά ίσως και από τα ρωμαϊκά, αλλά των επόμενων αιώνων ως τον 13ο αι. δεν τα συνειδητοποιεί. Με την έκθεση αυτή επιμηκύνεται η χρονική περίοδος την οποία προσλαμβάνει ο επισκέπτης του Ιερού Βράχου και του Μουσείου της Ακρόπολης”.

Τα εκθέματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αντικείμενα από εργαστήρια γλυπτικής με ημιτελή έργα και εργαλεία, πορτραίτα φιλοσόφων, υδραυλικά έργα (δεξαμενές και πηγάδια) όπως επίσης και λατρείες ανατολικών θεοτήτων.

Η πρώτη ενότητα της έκθεσης με τίτλο “Πριν την πόλη” διανύει μια χρονική απόσταση από το 3000 ως το 750 π. Χ. Στην δεύτερη ενότητα με τίτλο “Στην περιφέρεια της πόλης” καλύπτεται μία περίοδος μετά τα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ. αλλά και κατά την αρχαϊκή εποχή ενώ η τρίτη ενότητα (που είναι και η μεγαλύτερη) με τίτλο “Η ζωή στην πόλη” απευθύνεται σε μια χρονική περίοδο από το 480 π. Χ. ως το 1200 μ. Χ.

Το βέβαιο είναι ότι μία βόλτα στο Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί συναρπαστική εμπειρία!