choice

Οι μέρες που δεν υπήρξαν ποτέ !

 

1582, η Ρωσία παραχωρεί τη Λιβονία και τη Νότια Εσθονία στην Πολωνία, το Βασίλειο της Ρωσίας επεκτείνεται ανατολικά των Ουραλίων καταλύοντας το ταταρικό Σιβηρικό Χανάτο και στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Πορτογαλία εφαρμόζεται για πρώτη φορά το Γρηγοριανό ημερολόγιο το οποίο εισήγαγε ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ'.

Η 4η Οκτωβρίου 1582 ήταν η τελευταία ημέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου. Η επόμενη ημέρα, η 1η δηλαδή του Γρηγοριανού Ημερολογίου, ήταν η 15η Οκτωβρίου. Οι ημέρες από τις 5 έως και τις 14 Οκτωβρίου, απαλείφτηκαν προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Αυτές οι μέρες....δεν υπήρξαν ποτέ!

Εξαιτίας ενός σφάλματος 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων που εμφάνιζε το χρόνο το Ιουλιανό Ημερολόγιο, η εαρινή ισημερία μετατοπιζόταν κατά μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παρέμβαση του Πάπα Γρηγορίου ΙΓ΄ για μία την διόρθωση του σφάλματος. Κατά τη διόρθωση αυτή κρίθηκε σκόπιμο να παραλειφθούν 10 ολόκληρες ημέρες από το ηλιακό ημερολόγιο, από την 5η έως την 14η Οκτωβρίου.

Βέβαια οι περισσότερες καθολικές χώρες δεν υιοθέτησαν το καινούργιο ημερολόγιο την ακριβή ημέρα που καθορίσθηκε από τον Πάπα, αλλά το έκαναν μήνες ή ακόμα και χρόνια αργότερα. Για τον λόγο αυτό οι παραπάνω 10 ημέρες υφίστανται ακόμα σχεδόν σε όλες τις χώρες. Η πρώτη ημέρα του νέου έτους είχε ήδη καθοριστεί σε όλες τις Δυτικές χώρες την 1η Ιανουαρίου κατά τον δέκατο πέμπτο και δέκατο έκτο αιώνα.

Όπως ήταν φυσικό οι αντιδράσεις για το Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν πολλές και έντονες από τις μη καθολικές χώρες. Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένας αιώνας για να υιοθετηθεί από τα προτεσταντικά κράτη, ενώ η Αμερική και η Αγγλία το αποδέχτηκαν το 1752. Μάλιστα στην Ανατολή, όλα τα ορθόδοξα κράτη συνέχισαν να ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο έως τον 20ο αιώνα.

Στη χώρα μας, το Γρηγοριανό ημερολόγιο εφαρμόστηκε το 1923. Τότε, η 16η Φεβρουαρίου “βαφτίστηκε” 1η Μαρτίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος το εφάρμοσε στο εορτολόγιό της ένα χρόνο αργότερα.