choice

Η απροσδόκητη ομορφιά του οροπεδίου Ennedi

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσβατες και μυστήριες περιοχές στην έρημο Σαχάρα.
Το οροπέδιο Ennedi απλώνεται στην βορειοανατολική πλευρά του Chad και θυμίζει προπύργιο από άγνωστους και ξεχασμένους πολιτισμούς.

Στο κυκλωμένο από την άμμο τοπίο, ξεπροβάλλουν άγριοι βράχοι και τεράστια πετρώματα, ενώ το εντυπωσιακό σκηνικό συμπληρώνουν οι εκατοντάδες φυσικές αψίδες.

Εκτός από την επιβλητική και πρωτοφανή ομορφιά του, η μοναδικότητα του τοπίου οφείλεται στις εντυπωσιακές βραχογραφίες που διακοσμούν τους αρχαίους βράχους του οροπεδίου.
Οι ζωγραφιές που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή έχουν διατηρήσει το σχήμα και το έντονο χρώμα τους στο πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας του ξηρού κλίματος της ερήμου.
Σημάδια ανθρώπων που κατοίκησαν κάποτε τον άγριο τόπο και άφησαν τη δική τους κληρονομιά. Μοναδική όαση δροσιάς για την περιοχή είναι οι μικροί υγρότοποι με το όνομα Guelta, που σχηματίζονται από τα υπόγεια νερά.

Το ταξίδι σε αυτά τα μέρη είναι πολύ επικίνδυνο, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι ή μονοπάτια και μόνο με όχημα 4Χ4 θα μπορέσει κάποιος να διασχίσει το δύσβατο τοπίο.
Η γεμάτη προκλήσεις διαδρομή διαρκεί τέσσερις ημέρες με αφετηρία την πρωτεύουσα N’Djamena, ενώ κατά την άφιξη τους οι επισκέπτες θα αντικρίσουν δεκάδες καραβάνια να σβήνουν τη δίψα τους στο ποτάμι που διασχίζει το οροπέδιο.

Η περιοχή κατοικείται από νομάδες που ζούνε σε μόνιμα χωριά για όσο διάστημα διαρκούν οι βροχές και αργότερα διασκορπίζονται μαζί με τα κοπάδια τους για την ξηρή περίοδο.
Αναφορές κάνουν λόγο για σπάνια είδη ζώων στην περιοχή, ανάμεσα τους η αντιλόπη Oryx dammah, η τίγρης του Ennedi και οι ασυνήθιστα μικροί κροκόδειλοι, ένα χαρακτηριστικό που απέκτησαν λόγω της απομόνωσής τους στο άγριο περιβάλλον.

Το οροπέδιο Ennedi που λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς του ονομάστηκε "Μυστικός Κήπος της Σαχάρας", είναι ένας τόπος άγνωστος και μια περιοχή που καθηλώνει, ανταμείβοντας τους λιγοστούς τολμηρούς ταξιδιώτες με ένα απροσδόκητο θέαμα.