choice

Mostar: Εκεί όπου το παραμύθι ζωντανεύει!

Ένα από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς, είναι το Mostar στην Βοσνία-Εζεργοβίνη. Την ονομασία της η πόλη τη δανείστηκε από τη λέξη “Mosto” που σε όλες τις σλαβικές γλώσσες σημαίνει “γέφυρα”. Και η γέφυρα που στολίζει την πόλη αυτή είναι κυριολεκτικά ένα έργο τέχνης, ένα μνημείο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Mostar ιδρύθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα και η εξέλιξή του ήταν ραγδαία. Υπήρξε σταυροδρόμι διευκολύνοντας τα ταξίδια, το εμπόριο και την κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων. Δυστυχώς η πόλη στο παρελθόν γνώρισε τη βία του πολέμου....  Πολιορκήθηκε και βομβαρδίστηκε αρκετές φορές με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά μνημεία της, όπως η παλιά γέφυρα η οποία χτίστηκε μεταξύ 1557-1566. Έργο του Τούρκου αρχιτέκτονα Mimar Hajrudin, η γέφυρα ισοπεδώθηκε το 1993 αλλά ξαναχτίστηκε το 2004.

Η γέφυρα που ονομάζεται Stari Most και αποτελεί το σύμβολο της πόλης, ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Neretva και προσελκύει πλήθος τουριστών όλες τις εποχές. Μάλιστα στη μία άκρη της υπάρχει ένα μουσείο με φωτογραφικό υλικό αφιερωμένο στην πρώτη κατασκευή της.

Το Mostar εντυπωσιάζει με τη γραφικότητα και το παραδοσιακό του χρώμα, ξυπνώντας παράλληλα πολλά συναισθήματα στους επισκέπτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης εξαιτίας του ιστορικού του παρελθόντος. Όπου και αν κοιτάξει ο επισκέπτης θα αντικρίσει παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, στενά καλντερίμια και πλακόστρωτα δρομάκια. Το παραμυθένιο σκηνικό συμπληρώνουν μικρά γραφικά μαγαζάκια, παραδοσιακά καφενεία, καλλιτέχνες του δρόμου, ολάνθιστοι κήποι και φυσικά το ποτάμι που προσφέρεται για ρομαντικές βαρκάδες.

Οι αρχιτεκτονικοί θησαυροί της πόλης είναι πολλοί και περιμένουν τους ακούραστους ταξιδιώτες να τους ανακαλύψουν. Το τζαμί Cejvan Cehaj (1552) και το ομώνυμο χαμάμ, το τζαμί Koski Mehmed Pasa (1617), το τουρκικό αρχοντικό Biscevica (1635), το τζαμί Karadjoz-bey (1557), ο Πύργος του Ρολογιού (1630), η οικία Muslibegovica House (1890) και η παλιά παραδοσιακή αγορά Kujundziluk.

Το Mostar,με τις ομορφιές και την ιστορία του γοητεύει και συγκινεί.