choice

Τα πιο παράξενα όνειρα έρχονται αργά τη νύχτα

Τα όνειρα αποτελούν από τις πιο ενδιαφέρουσες καθημερινές εμπειρίες ενός ανθρώπου και πολλές φορές είναι ικανά να επηρεάσουν τη διάθεσή του αλλά και ολόκληρη την ημέρα του.

Μπορεί να ξεχνάμε το 90% των ονείρων μας με το που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί, όμως υπάρχουν κάποια όνειρα τόσο παράξενα, που και να θέλουμε, δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Bedfordshine, τα όνειρά μας γίνονται όλο και πιο περίεργα όσο περνάει η νύχτα. Η μελέτη τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στα πρώτα στάδια του ύπνου, τα όνειρά μας σχετίζονται περισσότερο με ανθρώπους που έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με κάτι που είδαμε και τράβηξε την προσοχή μας ή ακόμη με κάτι που διαβάσαμε.

Τα στάδια του ύπνου είναι δύο: Ο ύπνος REM (rapid eye movement sleep, REM sleep) γνωστός και ως ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών. Πρόκειται για το 5ο στάδιο ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο.

Υπάρχει και ο ύπνος NREM (non-rapid eye movement sleep, NREM sleep) κατά τη διάρκεια του οποίου βιώνουμε τον ύπνο βραδέων κυμάτων. Κατά τη διάρκειά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα “επισκευάζεται” και ενισχύεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα όνειρά μας να γίνονται ιδιαίτερα παράξενα.

Όπως δήλωσε και ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Josie Malinowski: “Βρήκαμε ότι αυξάνεται η παραδοξότητα των ονείρων από τις αρχές έως αργά το βράδυ. Λίγο πριν ξυπνήσουμε, τα όνειρά μας  κλιμακώνονται σε ένα επίπεδο του αδύνατου – δηλαδή βλέπουμε πράγματα που δεν είναι πιθανό να συμβούν στην πραγματική ζωή”.

Ωστόσο, υπάρχουν και διάφορες άλλες συνθήκες ικανές να δημιουργήσουν περίεργα όνειρα και εφιάλτες, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Κάποιο είδος λοίμωξης του οργανισμού μπορεί να επιρεάσει τα όνειρά μας. “ Όταν έχουμε μια λοίμωξη, με ή χωρίς πυρετό, το σώμα χρειάζεται περισσότερο ύπνο βραδέων κυμάτων, έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει το μικρόβιο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε εφιάλτες ή παράξενα, έντονα όνειρα”. 

Ας μην ξεχνάμε πως τα όνειρα είναι σημαντικά για όλους μας. Αν στερήσουμε συστηματικά από ένα άτομο τη φάση ύπνου REM, το άτομο παρουσιάζει σοβαρές ψυχικές διαταραχές.
Μάλιστα πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ύπνος και τα όνειρα βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη, στην αποθήκευση και στην επεξεργασία νέων πληροφοριών ενώ εξυπηρετούν στο να απαλλασσόμαστε από το υπερβολικό φορτίο περιττών πληροφοριών.