choice

Η άγρια ομορφιά του ακρωτηρίου Perpetua

Χωρίς αμφιβολία, ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πολιτείας του Oregon στις ΗΠΑ είναι το ακρωτήριο Perpetua.

Σκαρφαλωμένη σε ύψος 240 μέτρων, η μαγευτική αυτή τοποθεσία, πήρε το όνομά της από τον εξερευνητή θαλασσοπόρο James Cook, ο οποίος την ανακάλυψε το 1778 σε ένα από τα εξερευνητικά του ταξίδια.

Για περισσότερα από 6.000 χρόνια οι ιθαγενείς της περιοχής μάζευαν εκεί μύδια, καβούρια, αχινούς και κοχύλια, με αποτέλεσμα κατά μήκος των ακτών να υπάρχουν μέχρι και σήμερα τεράστιες σωροί από κελύφη μυδιών.

Στο ακρωτήριο Perpetua το δάσος συναντά τον ωκεανό, τα άγρια κύματα χτυπάνε τα βράχια με μανία και από την κορυφή του (εάν ο καιρός το επιτρέπει) μπορεί να δει κανείς μέχρι και σε απόσταση 110 χλμ. στην ακτογραμμή του Oregon και μέχρι 60 χλμ. στον ωκεανό! Η θέα κόβει κυριολεκτικά την ανάσα...

Οι επισκέπτες το επιλέγουν για την φυσική ομορφιά του αλλά και για την πληθώρα επιλογών που προσφέρει για πεζοπορία με τα πάνω από 11 διαφορετικά μονοπάτια του. Μάλιστα το 1960 δημιουργήθηκε και το Κέντρο Επισκεπτών, το οποίο παρέχει στους τουρίστες μία σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Αυτό το πανέμορφο τμήμα της ακτής του Oregon διαθέτει χαρακτηριστικά σημεία που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ένα από αυτά το Devils Churn. Πρόκειται για μία στενή λωρίδα θάλασσας ανάμεσα στα βράχια η οποία δημιουργήθηκε κατά το πέρασμα χιλιάδων ετών, από τα κύματα που σταδιακά διέβρωσαν τους βράχους. Αρχικά δημιουργήθηκε μία θαλάσσια σπηλιά, της οποίας η οροφή κατέρρευσε και πλέον έχει μείνει αυτό που υπάρχει σήμερα. Όταν τα κύματα φτάνουν με ορμή στο τέλος της θαλάσσιας λωρίδας, εκτινάσσονται στον αέρα δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό θέαμα.

Τα “παιχνίδια” του νερού όμως δεν σταματούν εκεί. Στο Spouting Horn και στο Thor's Well, δημιουργούνται θεαματικά συντριβάνια από τα κύματα που χτυπούν με ορμή στα βράχια. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο και εντυπωσιακό μία ώρα πριν και μετά την παλίρροια.

Από το 1989 το καταφύγιο Cape Perpetua είναι εισηγμένο στο Εθνικό Μητρώο ιστορικών τόπων.