Η άρια της Κάλλας προς τον Ωνάση στο Σπήλαιο της Κεφαλλονιάς
Η Κεφαλλονιά είναι ένα μέρος γεμάτο γεωλογικά μυστήρια. Αλλά αυτό που κλέβει την παράσταση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι το Σπήλαιο της Δρογκαράτης που βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από τη Σάμη, στην περιοχή των Χαλιωτάτων. Μάλιστα θεωρείται από τα καταλληλότερα σπήλαια στην Ελλάδα για σπηλαιοθεραπεία.
Στο εσωτερικό του σπηλαίου, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχουν δημιουργηθεί πριν από χιλιάδες χρόνια από το βρόχινο νερό, σχηματίζουν ανάγλυφα σχήματα. Πριν από περίπου 300 χρόνια ανακαλύφθηκε ότι λόγω των ισχυρών σεισμών υποχώρησε ένα τμήμα των τοιχωμάτων του και ήρθε στο φως το σημείο που πλέον έχει διαμορφωθεί ως είσοδος. Πιθανολογείται ότι υπάρχει και τμήμα του σπηλαίου που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα.
Το ενδιαφέρον όμως από όλο το σπήλαιο κεντρίζει η μεγάλη αίθουσα, η οποία φθάνει στα 900 τ.μ. ενώ έχει εξαιρετική ακουστική και για αυτό διοργανώνονται συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Σπάνιο φαινόμενο. Για το λόγο αυτόν, έχουν πραγματοποιηθεί εδώ σημαντικές συναυλίες, όπως της Μαρίας Φαραντούρη και της υψίφωνου Ειρήνης Καράγιαννη.
Σε αυτό το σημείο έρχεται μια άλλη ιστορία συνδεδεμένη με το σπήλαιο, από τον Αύγουστο του 1961. Όπου σε ένα γεύμα του Ωνάση στο εξωτερικό η Μαρία Κάλλας γνωρίζει τον Ρόκκο Βεργωτή, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Εκεί ο Βεργωτής καλεί το ζευγάρι, Κάλλας και Ωνάση, να έλθουν στην Κεφαλλονιά. Πράγματι από το νησάκι Σκορπιός, με τη θαλαμηγό του μεγιστάνα έρχονται στην Κεφαλλονιά προς επίσκεψη του νησιού και του Παναγή Ρ. Βεργωτή.
Η θαλαμηγός «Χριστίνα» αράζει στο Αργοστόλι και το ζεύγος επισκέπτεται κάποια μέρη του νησιού, μεταξύ των οποίων και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και το σπήλαιο της Δρογκαράτης, όπου η μεγάλη σοπράνο τραγούδησε μια σύντομη άρια για να χαρεί την ακουστική του χώρου. Όσοι έμαθαν την παρουσία του διάσημου ζεύγους έτρεξαν να τους δουν από κοντά για να τους θαυμάσουν. Στο τέλος κατέληξαν στα Κουρκουμελάτα όπου και φιλοξενήθηκαν από την οικογένεια των εφοπλιστών.
Από εκείνη την στιγμή η Ελληνίδα ντίβα με παγκόσμια φήμη είχε εκδηλώσει την επιθυμία της να πραγματοποιήσει συναυλία στην αίθουσα αυτού του ξεχωριστού σπηλαίου.
Σήμερα στο Σπήλαιο της Δρογκαράτης πραγματοποιούνται τα καλοκαίρια μουσικές (κυρίως) εκδηλώσεις.