choice

Πάρος, το νησί των τελειόφοιτων

Είναι παράδοση εδώ και χρόνια οι «σκασμένοι» των πανελλαδικών να πηγαίνουν στην Πάρο μετά το πέρας των εξετάσεων και να ξεσαλώνουν! Όντως όταν πας στο νησί οι ηλικίες που πλειοψηφούν είναι 18-20 χρονών. Η Πάρος όμως δεν είναι μόνο  νησί για τους δεκαοχτάχρονους. Τα καταγάλανα νερά, η απλότητα και η ομορφιά της, καθώς και η κυριαρχία του λευκού, ενδείκνυται για ξεκούραστες και χαλαρωτικές διακοπές.

Η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων. Παράγει κρασί, γνωστό από την αρχαιότητα, λάδι, δημητριακά και φρούτα. Σήμερα βέβαια, ο τουρισμός έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Πάρου καθώς οι περισσότεροι ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Παροικία, στην δυτική ακτή, μία κοσμοπολίτικη κυκλαδίτικη πολιτεία. Δεύτερη σε μέγεθος, η Νάουσα, το κοσμικό ψαροχώρι, ένα από τα πιο όμορφα λιμανάκια στο Αιγαίο.

Η ακτογραμμή της Πάρου ξεπερνά τα 120 χλμ. Οι παραλίες της αμμώδης με καταγάλανα, δροσερά νερά.

Αρχικά η πολυδιαφημισμένη Πούντα. Λόγω διαφήμισης, πολυκοσμίας και αντηλιακών σίγουρα περιμένεις κάτι πολύ μέτριο, η πραγματικότητα όμως εκπλήσσει! Είναι η πιο δημοφιλής παραλία για την νεολαία αλλά και για τους surfers καθώς την «χτυπούν» πολλοί άνεμοι. Πάνω από την παραλία υπάρχει το φημισμένο beach bar, με μεγάλη χωρητικότητα, πισίνα και συνεχείς διοργανώσεις events. Η διασκέδαση ξεκινά από το πρωί και διαρκεί μέχρι το βράδυ, με εκατοντάδες νέους να διασκεδάζουν.

Μοναστήρι. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Νάουσας και είναι από τις πιο γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου. Η πιο εύκολη πρόσβαση είναι με καραβάκι από την Νάουσα καθώς το ΚΤΕΛ είναι μεγάλη ταλαιπωρία.

Χρυσή ακτή.  Η αμμουδιά της Χρυσής Ακτής, από τις ομορφότερες του νησιού και η μεγαλύτερη παραλία της Πάρου, είναι πραγματικός παράδεισος γι’ αυτούς που λατρεύουν τη θάλασσα και τα θαλάσσια spor. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για ιστιοπλοϊκές δραστηριότητες. Έχει χαρακτηριστεί με γαλάζια σημαία, έχει άριστη υποδομή, σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, surf-clubs, εστιατόρια και μπαράκια.

Σάντα Μαρία. Δύο χιλιόμετρα ανατολικά της Νάουσας, στην ανατολική πλευρά του νησιού. Μια μεγάλη αμμουδερή παραλία, πλήρως οργανωμένη. Πάνω από τη θάλασσα υπάρχουν μπαράκια και τουριστικά μαγαζάκια για όλα τα γούστα. Οι αμμουδιές της Σάντα Μαρία προτιμούνται γιατί βρίσκονται κοντά στην Νάουσα, είναι εύκολα προσβάσιμες και συνδυάζουν όμορφη θάλασσα και διασκέδαση!

Κολυμπήθρες.  Πανέμορφο τοπίο από γρανιτένιους βράχους που μπαίνουν μέχρι τη θάλασσα, καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Πρόκειται για ήσυχη παραλία μόλις 10 λεπτά με το καραβάκι από την Νάουσα. Η ομορφιά του τοπίου μοναδική, μεταδίδει γαλήνη και ξεκούραση. Η θάλασσα λόγω του κόλπου ατάραχη και με ρηχά νερά. Ίσως η παραλία-must της Πάρου.


Ως προς τα αξιοθέατα, η Πάρος δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε καθόλου. Σημεία που μαρτυρούν την ιστορία της, είναι τα διάσπαρτα ερειπωμένα  κτίρια (ιερά του Δωδεκάθεου, εκκλησίες των πρώτων χριστιανικών χρόνων, μοναστήρια με οχυρωματική μορφή) που θαυμάζει ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα.

Οι επιλογές για διασκέδαση είναι άφθονες. Όλο το νησί έχει εξαιρετικά bar, εστιατόρια και τσιπουράδικα σε εκπληκτικές τοποθεσίες δίπλα στην θάλασσα. Η καρδιά της νεολαίας όμως βρίσκεται στην Νάουσα! Μέσα στα σοκάκια υπάρχουν πολλά bar που ξεχειλίζουν από κόσμο και υπόσχονται διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Πάρος θεωρείται το σταυροδρόμι των θαλάσσιων δρόμων που συνδέουν την ηπειρωτική Ελλάδα με τα νησιά του Αρχιπελάγους, τα μικρασιατικά παράλια και ευρύτερα τη Μεσόγειο, λόγω της καίριας γεωγραφικής θέσης της στο κεντρικό Αιγαίο, που αποτέλεσε τη διαχρονική βάση για την ανάπτυξη του νησιού.