choice

Κινηματογραφικές εμπνεύσεις τα ελληνικά νησιά

Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το εξωτερικό, από την αρχαία χρόνια ως και σήμερα, στο τομέα της παιδείας, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας, των επιστημών και σίγουρα της τέχνης. Κομμάτι της τέχνης; Ο κινηματογράφος.

Αδύνατον επομένως να μην εμπνεύσουν τα ελληνικά νησιά μας μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες, τις πιο μεγάλες παραγωγές και δημιουργίες που συζητήθηκαν με φυσικό σκηνικό την Ελλάδα, τα τοπία της και τους χαρακτήρες των ανθρώπων της!

Αυτές είναι μερικές από τις πολύ γνωστές ταινίες, παλαιότερες και πιο πρόσφατες, που γυρίστηκαν στα μαγικά ελληνικά νησιά και δημιούργησαν άριστες εντυπώσεις:

Mamma mia - Σκιάθος, Σκόπελος

Τα γραφικά τοπία σε συνδυασμό με την Meryl Streep να τραγουδάει η ίδια σχεδόν όλα τα τραγούδια (όπως εκεί στην πλαγιά και με την φουσκοθαλασσιά που λέει το “The Winner Takes It All”) νοιώθεις μία happy hour ανατριχίλα να περνάει από πάνω σου με το Mamma Mia. Τα δύο νησιά έβαλαν τα καλύτερά τους, όπως και η περιοχή Μούρεσι του ανατολικού Πηλίου όπου γυρίστηκε η σκηνή του Dancing Queen.

Το παιδί και το δελφίνι - Ύδρα

Σε ποιόν δεν έχει μείνει αξέχαστο το «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη;» δια στόματος Sophias Loren; Μετά το έξοχο «Το Παιδί και το Δελφίνι» ακολούθησαν τα «Phaedra» με την Μελίνα Μερκούρη (1962),  «Ραντεβού στην Ύδρα», στο νησί του έρωτα (1963) και το «Πλοίο της Τρελής» (2002).

Lara Croft: Tomb Raider, Το Λίκνο της Ζωής - Σαντορίνη

Το περίφημο ηλιοβασίλεμα του νησιού δεν έχει προκαλέσει μόνο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων Ασιατών που πλημμυρίζουν με τις φωτογραφικές τους κάθε γωνιά του, αλλά και τους παραγωγούς του Hollywood. Τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις. Πιο γνωστή φυσικά το «Lara Croft: Tomb Raider, Το Λίκνο της Ζωής – Cradle of Life» του 2003, όπου φυσικά η Angelina Jolie γύρισε τα περισσότερα πλάνα στο στούντιο παρά στο νησί, στη συνέχεια έχουμε το
 νεανικό «Ένα Μπλουτζίν για Τέσσερις» (2005), ενώ το 1982 γυρίστηκε στο νησί το «Summer Lovers» που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τις ομορφιές του νησιού, όπως και την ομορφιά της Daryl Hannah.

Απέραντο Γαλάζιο – Αμοργός

Το «Απέραντο Γαλάζιο» με γυρίσματα και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Αμοργό και την Ιο, παρουσιάζεται στην αρχική του μορφή που αγγίζει κάθε ψυχή ρομαντική ή μη: ένα παραμύθι για κάποιον «άνθρωπο-δελφίνι» που έχει να διαλέξει ανάμεσα στην αγάπη του για τους βυθούς και στον έρωτα με μια «θνητή»...

Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι – Κεφαλονιά

Η αξέχαστη ιστορία της νεαρής Κεφαλλονίτισσας που ερωτεύεται έναν Ιταλό λοχαγό μεσάζοντος -Nicola Cage-  του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου είναι σκηνοθετημένη με επαγγελματισμό και όραμα. Απόλυτα κερδισμένη, από τα γυρίσματα της ταινίας, βγήκε η Κεφαλονιά, της οποίας τα θαυμάσια τοπία αναδεικνύονται μοναδικά.

Τα Κανόνια του Ναβαρόνε – Ρόδος

Έγραψε ιστορία αυτή η ταινία με το τρομερό καστ, αλλά και τις όμορφες σκηνές που έχουν γυριστεί κυρίως στη Λίνδο και κατά δεύτερο λόγο στην Παλιά Πόλη. Ενώ το φιλμ «Η Απόδραση στην Αθήνα» προτίμησε το χωριό Καλυθιές.

Shirley Valentine – Μύκονος

Στην Μύκονο έχουμε την βρετανίδα νοικοκυρά που πάει και ξεσαλώνει με τον ταβερνιάρη στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη στο «Shirley Valentine» (1989), ενώ στο πρόσφατο «Kings of Mykonos» και η Ζέτα Μακρυπούλια έκανε το κινηματογραφικό κομμάτι της στο νησί.

Ζορμπά the Greek – Κρήτη

Το περίφημο συρτάκι στο all time classic «Ζορμπά the Greek», χορεύτηκε στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, στο χωριό Σταυρός! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο πανέμορφο νησί γυρίστηκαν, την ίδια χρονιά μάλιστα, «Οι Χάντρες του Φεγγαριού», «Τα Ίχνη Οδηγούν στην Κρήτη», αλλά και «ο Χριστός Ξανασταυρώνεται».

Mediterraneo – Καστελόριζο

Ακόμα μια ταινία που θα μείνει στην μνήμη όλων με την Βάνα Μπάρμπα να προσπαθεί να ξελογιάσει τους ιταλούς στρατιώτες στο υπέροχο γραφικό νησάκι. Μετά, εμφανίστηκε ο Γιωργάκης…

Κάθε ταινία και ένα ξεχωριστό κομμάτι της Ελλάδας! Και αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα που θα πάτε διακοπές είτε είστε φανατικοί κινηματογραφόφιλοι ή όχι, μπορείτε φέτος να επιλέξτε άμεσα αρκεί να δείτε τις παραπάνω ταινίες. Και η επιλογή θα είναι ξεκάθαρη.