choice

Ποιο σημείο του πλανήτη απέχει περισσότερο από το κέντρο της γης;

Λογικά θα σκεφτείτε το πιο ψηλό σημείο που γνωρίζετε. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που θα απαντήσουν πως η κορυφή του Έβερεστ, είναι το σημείο που απέχει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από το κέντρο της γης.

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική. Υπάρχει ένα βουνό και αδρανές ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται στον Ισημερινό και ονομάζεται Chimborazo. Με ύψος που φτάνει τα 6.310 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι η ψηλότερη κορυφή που βρίσκεται κοντά στον ισημερινό και αν και κοντότερο από το Έβερεστ, στην πραγματικότητα είναι το πιο ψηλό βουνό του κόσμου, αν υπολογίσει κανείς την απόσταση που χωρίζει την κορυφή του από το κέντρο της γης!

Γνωρίζοντας ότι ο πλανήτης μας έχει σχήμα σφαιροειδές με πεπλατυσμένους πόλους, αντιλαμβανόμαστε ότι η γη στον Ισημερινό είναι πιο πλατιά. Το Chimborazo βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Ισημερινό και εξαιτίας του ισημερινού εξογκώματος η κορυφή του με την ονομασία Whymper, απέχει περισσότερο από το κέντρο της γης.

Όσο για την προέλευση του ονόματός του; Σύμφωνα με έναν μύθο των ιθαγενών, το Chimborazo είναι το όνομα ενός θεού του αρχαίου έθνους των Puruha. Υπάρχει όμως και μία άλλη εκδοχή, πως προέρχεται από τις λέξεις chimu (τεράστιο) και rassa (χιόνι).

Το 1988 ο σκηνοθέτης Rainer Simon, γύρισε την ταινία «Η άνοδος στο βουνό Chimborazo», αφιερωμένη στον Alexander von Humboldt, γερμανό φυσιοδίφη και εξερευνητή. Σήμερα η κορυφή του βουνού καλύπτεται με παγετώνες και το Chimborazo αποτελεί δημοφιλή ορειβατικό προορισμό.