choice

Déjà vu: Όταν ο χρόνος επαναλαμβάνεται…

 

Όλοι μας το έχουμε βιώσει λίγο ως πολύ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε τι είναι και γιατί μας συμβαίνει.

Βρισκόμαστε σε τόπους που έχουμε επισκεφθεί για πρώτη φορά, γνωρίζοντας νέα μέρη, ανθρώπους και συνήθειες, όταν ξαφνικά νιώθουμε αμήχανοι ότι έχουμε υπάρξει στα ίδια σημεία και παλαιότερα.

Déjà vu στα γαλλικά σημαίνει «αυτό το έχω ξαναζήσει» και πρόκειται για την έντονη αίσθηση που νιώθουμε, όταν ένα γεγονός που βιώνουμε ή βλέπουμε για πρώτη φορά στη ζωή μας, έχει επαναληφθεί ξανά στο παρελθόν.

Συνήθως αυτή η εμπειρία μας κάνει να νιώθουμε άνετα με κάτι που δεν θα έπρεπε να είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι, ενώ παράλληλα γίνεται παράξενη και συνταρακτική δημιουργώντας το αίσθημα ότι «κάτι δεν πάει καλά».

Το πώς και το γιατί συμβαίνει το déjà vu έχει απασχολήσει κατά διαστήματα τους επιστήμονες και έχουν ειπωθεί διάφορες θεωρίες. Πιθανά να οφείλεται στην καθυστέρηση που φτάνουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα αυτός να μπερδεύεται και να πιστεύει ότι ζει ένα γεγονός για δεύτερη φορά.

Η θεωρία που στηρίζεται στην χρονική διαφορά που μεταφέρονται τα οπτικά σήματα στον εγκέφαλο κατατρίφθηκε, όταν καταγράφηκαν εμπειρίες déjà vu και από τυφλούς!

Ίσως το déjà vu να είναι και οι αναμνήσεις από ξεχασμένα μακρινά όνειρα με πολλά κοινά στοιχεία με την κατάσταση που βρισκόμαστε, που θα μας οδηγήσει σε άγνωστα και παράξενα συναισθήματα.

Παρόλο που το déjà vu αποκαλύπτει μερικά από τα μυστικά του, το μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα με τις ερμηνείες να ακροβατούν ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό ονειρικό κόσμο.

Εξάλλου όπως ισχυρίζεται ο Ed Wild από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου, «το déjà vu είναι μία από τις πιο παράξενες εμπειρίες που βιώνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Θα το αισθανόμασταν συνέχεια αν ήταν απλώς οικειότητα με πραγματικές εμπειρίες».