choice

Νάξος το Νησί της Επιστροφής

Η Νάξος είναι το κεντρικό νησί των Κυκλάδων, το μεγαλύτερο και το πιο πράσινο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είναι ο τόπος που μεγάλωσε ο Δίας και γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και της διασκέδασης ενώ είναι και το νησί στο οποίο άφησε ο Μίνωας την Αριάδνη γυρνώντας από την Κρήτη!

Είναι φημισμένη για τον αρχαιολογικό και γεωργικό της πλούτο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το CNN παρουσίασε τα χωριά της Νάξου σε ένα άρθρο του, με θέμα ποια ελληνικά νησιά να επισκεφτείς.

Ο πολιτισμός της Νάξου χρονολογείται από 4χιλ χρόνια πριν. Είναι το μόνο κυκλαδίτικο νησί που κατοικείται ανελλιπώς κατά τα αρχαία χρόνια και αποτελούσε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχει δεχτεί επιρροές από πολλά βασίλεια και αυτοκρατορίες. Φαίνεται άλλωστε και από τις πολυποίκιλες επιρροές στην αρχιτεκτονική του νησιού. Οι λάτρεις της ιστορίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού θα βρούνε εκεί τον παράδεισό τους!

Ένα από τα πιο γνωστά ιστορικά μνημεία της Ελλάδας που βρίσκεται στην Νάξο είναι η Πορτάρα και ο Ναός του Απόλλωνα -η μεγάλη λατρεία προς το Ιερό αυτό, δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς πως η Νάξος αποτελεί ένα νησί με εύφορο έδαφος και οι κάτοικοι είχαν κυρίως γεωργικές ασχολίες-. Στο νησί επίσης υπάρχει ο Κούρος του Απόλλωνα ύψους 10.45 μέτρων, ο οποίος βρίσκεται κολλημένος στο έδαφος, αφού ποτέ δεν αποκολλήθηκε από αυτό. Φυσικά τα μνημεία είναι πολλά ακόμη. Ο Κούρος του Φλερίου, το αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα, ο Μυκηναϊκός τάφος Χωστής, οι Ενετικοί πύργοι…

Οι παραλίες της Νάξου χαρακτηρίζονται από αξεπέραστη ομορφιά. Είναι αυτές που ανακαλείς τις χειμωνιάτικες μέρες όταν σου λείπει ο ήλιος.

Η παραλία της Αγίας Άννας έχει μια απέραντη χρυσή αμμουδιά και ένα δάσος με κέδρους που χαρίζουν φυσική σκιά στους επισκέπτες.

Επίσης η Αγιασσός με διάφανη ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά ενώ σχηματίζονται μικροί ορμίσκοι και σπηλιές.

Η πιο γνωστή παραλία όμως και αυτή που έχει κερδίσει τις περισσότερες διεθνείς διακρίσεις είναι ο Άγιος Προκόπιος, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το λιμάνι του νησιού. Τεράστια, με χοντρόκοκκη άμμο που καταλήγει σε μια σειρά από αμμόλοφους και κρυστάλλινα νερά με χρώμα που εναλλάσσεται από κυανό σε βαθύ γαλάζιο και γαλαζοπράσινο, δίκαια θεωρείται η τρίτη καλύτερη παραλία της Ελλάδος και μία από τις δέκα ομορφότερες της Ευρώπης.

Αν και μακριά από το κέντρο της χώρας , σε απόσταση 40 χλμ, βρίσκεται η παραλία Λιώνας. Ο όρμος αποτελούσε παλιά λιμάνι εξαγωγής σμυρίδας. Η παραλία είναι εκτεθειμένη στους βοριάδες. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και η παραλία χαρακτηρίζεται από πολύχρωμα βότσαλα.

Φυσικά οι παραλίες της Νάξου είναι όλες πανέμορφες και εκτείνονται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Φροντίστε λοιπόν να έχετε πολλές μέρες στην διάθεση σας.

Από τα αρχαία χρόνια η Νάξος ήταν γνωστή για τα φρούτα, το λάδι ενώ το κρασί της Νάξου παρομοιαζόταν με το νέκταρ των θεών. Μέχρι σήμερα το κρασί της Νάξου είναι γνωστό για την γεύση του και τις πολλές τοπικές ποικιλίες του. Οι πιο γνωστές είναι κυρίως το Αηδάνι, το Ποταμήσι, το Φωκιανό και η Μαντηλαριά.

Λέγεται πως στην Νάξο όσο και να μείνεις θα είναι λίγο και πάντοτε θα έχεις την επιθυμία της επιστροφής. Η σπάνια ομορφιά της και η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους , την κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά με έναν εξαιρετικό τρόπο, συνδυάζοντας κυκλαδίτικη ομορφιά με στοιχεία από Σποράδες και Δωδεκάνησα.