choice

Richat Structure … το «Μάτι της Γης»

Πολλές φορές, η φύση μας αφήνει κυριολεκτικά άναυδους μπροστά σε όσα έχει δημιουργήσει.

Στην έρημο Maur Adrar της Μαυριτανίας, υπάρχει ένας εντυπωσιακός σχηματισμός με την ονομασία Richat Structure η αν θέλετε το «Μάτι της Γης». Η διάμετρος του πέτρινου αυτού «ματιού» αγγίζει τα 50χλμ. και οι επιστήμονες που μελετούν επί χρόνια τον παράξενο αυτό σχηματισμό, δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν με βεβαιότητα τι ακριβώς τον δημιούργησε.

Οι ερευνητές θεώρησαν πως πρόκειται για το απομεινάρι πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη. Ωστόσο η συγκεκριμένη θεωρεία δεν μπορεί να εξηγήσει το πόσο επίπεδο είναι το έδαφος εκεί.

Ορισμένοι μιλούν για το απολίθωμα ενός τεραστίων διαστάσεων οργανισμού που ζούσε στον πλανήτη πριν από εκατομμύρια χρόνια! Η θεωρία που φαίνεται πάντως να δίνει μία λογική εξήγηση, είναι πως πρόκειται για τον κρατήρα ηφαιστείου που οφείλει τη σημερινή του μορφή στη διάβρωση που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια.

Το μέρος μπορεί να φαίνεται απομονωμένο και απρόσιτο, αλλά στην πραγματικότητα το Richat Structure είναι από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της Αφρικής. Άλλωστε η έρημος Σαχάρα στη Μαυριτανία προσφέρει μοναδικές εικόνες σε όσους επιλέγουν να την γνωρίσουν από κοντά.

Το εκπληκτικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο παρατήρησαν πρώτοι οι αστροναύτες, όπου από τις αρχές των αποστολών στο διάστημα, τράβηξε το ενδιαφέρον τους και ακόμη και σήμερα, αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές διαστημικές αποστολές.