choice

Εκεί όπου οι πυξίδες γυρίζουν σαν τρελές…

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των Γεωφυσικών που χαρτογραφούν τα μαγνητικά πεδία της Γης, με ένα πολύ μυστήριο φαινόμενο.

Στην περιοχή εντοπίζεται μία μεγάλη μαγνητική ανωμαλία με την ονομασία «Bangui Magnetic Anomaly», που θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη γνώση που χρειάζεται για την κατανόηση μεγάλων φυσικών φαινόμενων στον πλανήτη μας.

Στη κεντρική περιοχή της χώρας και σε απόσταση 600 μιλίων, οι πυξίδες γυρίζουν τρελά, προκαλώντας αμηχανία και αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τις έρευνες του γεωφυσικού της NASA Patrick T. Taylor, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μαγνητικές ανωμαλίες του πλανήτη που έχει παρατηρηθεί μέσω δορυφόρων και οφείλεται σε μεγάλες ποσότητες υλικού πλούσιο σε σίδηρο που πιθανόν υπάρχει κάτω από την επιφάνεια του μανδύα της Γης.
Το γεγονός ότι στην χώρα της Αφρικής υπάρχει και μεγάλη αρνητική ανωμαλία βαρύτητας, με αποτέλεσμα όλα τα αντικείμενα να ζυγίζουν λιγότερο, διχάζει επιπλέον τους ειδικούς σχετικά με το υπέδαφος της περιοχής.

Ερευνητές με επικεφαλής τους RW Girdler και JJ Frawley υποστήριξαν το 1991, ότι η επιφάνεια της χώρας έχει τα χαρακτηριστικά ενός τεράστιου και ρηχού κρατήρα με κυκλικό χείλος.

«Όταν σημειώνονται συγκρούσεις μετεωριτών, σχηματίζονται κρατήρες και κυκλικά χείλη. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος μετεωρίτης που έπεσε στη Γη»

Με βάση τη θεωρία τους, η σύγκρουση με τον μετεωρίτη πριν δισεκατομμύρια χρόνια, προκάλεσε την υπερθέρμανση της περιοχής μετατρέποντας τον σίδηρο πιο μαγνητικό, αφήνοντας για τρόπαιο ένα πολύ μεγάλο θύλακα στη Γη.

Διαφορετική άποψη εκφράζει ο πλανητικός γεωφυσικός του πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια, Raymond Jeanloz, βρίσκοντας την υπόθεση του μετεωρίτη ενδιαφέρουσα, αλλά αναπόδεικτη.

Η μαγνητική ανωμαλία Bangui προσδιορίστηκε πριν 60 χρόνια από Γάλλους χαρτογράφους και εξακολουθεί να απασχολεί και να διχάζει τους επιστήμονες, με όλους ωστόσο να συμφωνούν ότι χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να λυθεί το μυστήριο φαινόμενο.