choice

Mission 31: Cousteau VS Cousteau !

Ένας από τους εγγονούς του φημισμένου ωκεανογράφου και ερευνητή Jacques-Yves Cousteau, επιχειρεί να σπάσει το ρεκόρ του παππού του, ο οποίος πριν από 50 χρόνια είχε παραμείνει κάτω από τη θάλασσα για 30 ολόκληρες ημέρες.

Ο 46χρονος Fabien Cousteau καταδύθηκε ήδη και εγκαταστάθηκε στο υποβρύχιο εργαστήριό του που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τις ακτές του Key Largo στη Florida σε βάθος 18 μέτρων.

Η κατάδυσή του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Ιουνίου και στόχος του είναι να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του νερού για 31 ημέρες.

Το όνομα του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι «Mission 31» και ο Fabien Cousteau έχει μαζί του πέντε επιστήμονες που θα τον βοηθήσουν στο να πραγματοποιήσει μία σειρά από μετρήσεις και πειράματα που αφορούν στη χημική σύσταση των ωκεανών, την υποθαλάσσια μόλυνση, την αλλαγή της βιοποικιλότητας, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η παραμονή κάτω από νερό (για μεγάλο χρονικό διάστημα) στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πέρα όμως από τα ζωτικής σημασίας επιστημονικά συμπεράσματα, θέλει να διαδώσει και ένα οικολογικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο, το οποίο σχετίζεται με την προστασία της θαλάσσιας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, μία ομάδα ειδικών στις υποβρύχιες λήψεις έχει αναλάβει να κινηματογραφήσει το απαιτητικό αυτό εγχείρημα.

Το κυλινδρικό εργαστήριο με την ονομασία Aquarius στο οποίο βρίσκεται η ομάδα έχει μήκος 13 μέτρα και είναι το τελευταίο υποθαλάσσιο εργαστήριο στον κόσμο που εξακολουθεί ακόμη να λειτουργεί. Σύμφωνα μάλιστα με τον Fabien Cousteau «…είναι το καλύτερα κρυμμένο μυστικό των ωκεανών όλου του κόσμου». Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Είναι σαν να ζεις σ' ένα πολύ μικρό διαμέρισμα με 5 από τους καλύτερους νέους φίλους σου. Στο εσωτερικό τα πάντα είναι υγρά. Ο κλιματισμός λειτουργεί διαρκώς ώστε να διατηρούνται όσο το δυνατόν στεγνότεροι οι χώροι στους οποίους ζούμε. Κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες θα μας στέλνουν καινούργια ρούχα από την επιφάνεια».

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας όσοι βρίσκονται στο υποβρύχιο εργαστήριο έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τον…. επάνω κόσμο. «Είναι η πρώτη φορά που μία αποστολή έχει την ευκαιρία να προσκαλέσει ολόκληρο τον κόσμο στον βυθό σε πραγματικό χρόνο» δήλωσε ενθουσιασμένος ο Fabien Cousteau, ο οποίος αναμένεται να αναδυθεί στις 2 Ιουλίου.