choice

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας…

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που έχουμε πάρει μια απόφαση ή έχουμε αποφύγει μια κατάσταση βασιζόμενοι στο ένστικτό μας. Είναι η ικανότητα που έχει ο καθένας με διαφορετικό τρόπο, να αποκτά την άμεση αίσθηση και τη γρήγορη γνώση να προχωρήσει ή όχι σε μία πράξη.

Στο παρελθόν το ένστικτο είχε αναφερθεί σε μύθους και παλιά μυθιστορήματα, σαν τη μυστηριώδη εσωτερική δύναμη και το ειδικό χάρισμα ανθρώπων που διέθεταν ιδιαίτερες ικανότητες.

Ερευνητές από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, έχουν αποδείξει ότι το περίεργο αίσθημα που έχουμε στο στομάχι, είναι το ένστικτο που μας προειδοποιεί για τις απειλές που πρόκειται να συμβούν.
Θεωρητικά ο εγκέφαλος θα έπρεπε να μας αφυπνίσει για τον κίνδυνο, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι όταν αγνοούμε την ενόχληση που νιώθουμε, γινόμαστε επιρρεπείς και λιγότερο επιφυλακτικοί στις ενδεχόμενες απειλές.

Σε μια σειρά από πειράματα, διαπίστωσαν ότι η έμφυτη αντίδραση στο φόβο επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα σήματα που στέλνονται από το στομάχι στον εγκέφαλο και πώς η διακοπή τους μπορεί να μας οδηγήσει σε συνεχόμενα λάθη.
Με τη «σοφία του σώματος» πολλά ερεθίσματα που διεγείρουν τις αισθήσεις μας, παρακάμπτουν το μέρος του εγκέφαλου που δημιουργεί τη συνειδητή σκέψη με αποτέλεσμα να αντιλαμβανόμαστε πολλαπλές πληροφορίες που βρίσκουν τη θέση τους μέσα μας.

Πιθανό να μη γνωρίζουμε και εμείς οι ίδιοι πόσα πολλά ξέρουμε, ώσπου μια μέρα από κάποια αφορμή, εμφανιστεί αυτή η γνώση και μας χρησιμεύσει ρυθμίζοντας τη συμπεριφορά μας.
Το ένστικτο δεν είναι μια μεταφυσική ιδιότητα, αλλά μια πραγματική ικανότητα που σε μικρό χρόνο αξιοποιεί στοιχεία και μας βοηθάει να έχουμε μια γενική αντίληψη από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Σε μια εποχή που δεχόμαστε πλήθος από ερεθίσματα χωρίς να έχουμε το χρόνο να τα επεξεργαστούμε αναλυτικά, το ένστικτο θα εκτιμήσει τις πληροφορίες με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Συγχρόνως θα αποτελεί το «συναγερμό»  που θα μας προστατεύσει από αρνητικές καταστάσεις και ας είμαστε καχύποπτοι σε κάτι που φαίνεται να έρχεται από μέσα μας χωρίς να γνωρίζουμε την ύπαρξη του.