choice

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου

Νοτιοδυτικά του Ειρηνικού ωκεανού, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Νέας Καληδονίας διαθέτει πλούσια ποικιλία ζωής και φημίζεται για την μαγευτική φυσική ομορφιά του.

Τα ηφαιστειακά και κοραλλιογενή νησιά με την πλούσια βλάστηση και τις μεγάλες σαβάνες συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό, ενώ οι λιμνοθάλασσες και οι λευκές παραλίες με τα γεμάτα κοράλλια νερά τους, αποτελούν μέρος της ανέγγιχτης φύσης και δημιουργούν εντυπωσιακά φυσικά καταφύγια. Ανάμεσα τους, βρίσκεται και η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον πλανήτη.

Πρόκειται για το Le Park Naturel de la Mer De Corail, το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο του κόσμου. Το μέγεθός του είναι τεράστιο και καλύπτει μια έκταση 1.300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας και πλούσιας βλάστησης.

Στον βυθό του απλώνονται χιλιάδες στρέμματα κοραλλιογενών υφάλων που βρίσκει καταφύγιο μία τεράστια ποικιλία θαλάσσιας ζωής. Το τροπικό πάρκο φιλοξενεί μερικά από τα πιο ασυνήθιστα πλάσματα στον κόσμο, διαθέτει μεγάλη ποικιλία από κωνοφόρα δέντρα και σπάνια είδη φοινίκων και αποτελεί τον απόλυτο θησαυρό για οικολόγους και βιολόγους.

Τα νερά του πάρκου συγχρόνως, αποτελούν και την βασική πηγή για τη διατροφή των ντόπιων και προστατεύονται σαν κόρη οφθαλμού από έργα εξόρυξης πετρελαίου και την συνεχή αύξηση των δρομολόγιων των πλοίων.

Η ιδέα του θαλάσσιου πάρκου «γεννήθηκε» το 2012, η ανακοίνωση για την δημιουργία του έγινε τον Οκτώβριο του 2013 και τον Απρίλιο που μας πέρασε «εγκαινιάστηκε» η διαχείριση του θαλάσσιου χώρου.

Η Νέα Καληδονία ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή James Cook to 1774 και στο απομακρυσμένο γαλλικό έδαφος της βρίσκεται η Grand Lagon Sud, η  μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα του κόσμου και Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESKO, καθώς και ο δεύτερος μεγαλύτερος ύφαλος στον κόσμο.