choice

Ανακαλύφθηκε το «γονίδιο της εξυπνάδας»

 

Στα χνάρια της ταινίας φαντασίας Limitless, στην οποία ο πρωταγωνιστής γινόταν εξυπνότερος με ένα χάπι, βρίσκονται Αμερικανοί επιστήμονες με την ανακάλυψη ενός ακόμη «γονίδιου εξυπνάδας». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο έντυπο Cell Reports, το νέο γονίδιο KL μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης του ατόμου μέχρι και έξι μονάδες.

Το γονίδιο συνεργάζεται με την πρωτεΐνη «Κλωθώ» και το αποτέλεσμα είναι αναπάντεχα εκπληκτικό, καθώς προσφέρει στον άνθρωπο περισσότερη μνήμη και εξυπνάδα. Η πρωτεΐνη «Κλωθώ» έγινε γνωστή για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες το 1977 και πήρε το όνομα που είχε μία από τις τρείς Μοίρες της ελληνικής μυθολογίας.

Η παραπάνω ανακάλυψη μπορεί να βρει εφαρμογή σε παθήσεις της τρίτης ηλικίας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια, αλλά και να οδηγήσει μελλοντικά σε μια φαρμακευτική θεραπεία στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της California στο San Francisco, μετά από μελέτες διαπίστωσαν ότι όσοι διαθέτουν στο DNA τους την παραλλαγή KL-VS του γονιδίου KL (περίπου το 20% των ανθρώπων ) παράγουν περισσότερη Κλωθώ, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο έξυπνοι και να ζούνε περισσότερα χρόνια.

Την ίδια άποψη είχαν άλλες δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μελετήθηκαν στους 718. Συμπερασματικά, η μοίρα που έγνεθε το νήμα της ζωής στη μυθολογία, ρυθμίζεται σε απόλυτο βαθμό από το γονίδιο και ευεργετικά μας προσφέρει σήμερα καλύτερη μνήμη και μεγαλύτερη ευφυΐα.

Το πιθανότερο σενάριο θα είναι οι επιστήμονες να μπορέσουν τελικά να ανακαλύψουν ένα φάρμακο που θα μιμείται και θα αυξάνει το επίπεδο της «Κλωθώ» στο σώμα μας.