choice

Έρχεται μία μοναδική βροχή μετεώρων...

Στις 23 και 24 Μαΐου οι λάτρεις των ουράνιων φαινομένων (και όχι μόνο) θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια βροχή μετεώρων που μπορεί όμως να εξελιχθεί και σε…καταιγίδα!

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η «βροχή» ενδέχεται να είναι τόσο πυκνή που τα πεφταστέρια να φτάνουν σε αριθμό ακόμα και τα 1.000 ανά ώρα! Το θεαματικό αυτό φαινόμενο θα προκληθεί όταν η Γη περάσει μέσα από τη σκόνη που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης 209P/Linear.

Τα πεφταστέρια θα κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό όταν η σκόνη από τον κομήτη «ψηθεί» στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Επειδή το φαινόμενο είναι σχετικά καινούργιο, οι αστρονόμοι διατηρούν επιφυλάξεις για την έντασή του. Ισχυρίζονται όμως πως η σκόνη που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης από το 1803 μέχρι το 1924 θα διασταυρωθεί μέσα στον Μάιο με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης 209P/Linear που ανακαλύφθηκε το 2004, εκτελεί μόνο μία περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 5,09 χρόνια. Στα τέλη του μήνα θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο τροχιάς του προς τη Γη, με 8,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα να τον χωρίζουν από τον πλανήτη μας. Η ονομασία της «βροχής» είναι Ήτα Υδροχοΐδες (Eta Aquarids) και οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Στις 6 και 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε άλλη μία βροχή διαττόντων αστέρων με τη διαφορά ότι το φαινόμενο προκλήθηκε από τη σκόνη του κομήτη Halley. Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. Ωστόσο έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.

Ας ευχηθούμε στις 23 και 24 του μήνα να έχει ξάστερο ουρανό για να μπορέσουμε να χαρούμε το μοναδικό θέαμα.

Ετοιμάστε ευχές!