choice

Πέρασε ένα σύννεφο που σου έμοιαζε….

…ή αλλιώς, παρειδωλία προσώπου.

Ίσως έχει τύχει και σε εσάς να «αναγνωρίσετε» επάνω σε κάποιο αντικείμενο κάποιο… πρόσωπο.

Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται πως βλέπουν πρόσωπα να σχηματίζονται στα σύννεφα, σε κάποιον τοίχο ή σε ακόμη και σε μια φέτα ψωμιού, είναι πολλοί και σίγουρα δεν έχουν χάσει το μυαλό τους. Απλά, εκδηλώνουν ένα φυσιολογικό φαινόμενο που ονομάζεται παρειδωλία προσώπου.

Η παρειδωλία είναι ένα είδος ψευδαίσθησης ή παρερμήνευσης, που αφορά σε ένα ασαφές ή δυσδιάκριτο ερέθισμα, το οποίο εκλαμβάνεται ως κάτι το καθαρό και το ευκρινές. Υπό κανονικές συνθήκες η παρειδωλία μπορεί να δώσει εξηγήσεις για διάφορες παραισθήσεις που σχετίζονται με θεάσεις UFO, του τέρατος του Λοχ Νες, του Elvis Presley αλλά και πολλών θρησκευτικών προσώπων που «εμφανίζονται» στα πιο απίθανα σημεία.

«Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι κάποιος πρέπει να έχει πρόβλημα για να βλέπει αυτού του είδους τις εικόνες», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kang Lee, καθηγητής Ανθρώπινης Ανάπτυξης & Εφηρμοσμένης Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Toronto. «Τα ευρήματά μας, όμως, υποδηλώνουν ότι είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο που οφείλεται στο ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος ώστε να αναγνωρίζει αμέσως ένα πρόσωπο, ακόμα και όταν βλέπει μια αμυδρή εικόνα των χαρακτηριστικών του», προσθέτει.

Η παρειδωλία μπορεί να είναι γνωστή εδώ και αιώνες αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για τους μηχανισμούς που την προκαλούν. Ο Dr. Kang Lee με τους συνεργάτες του επιχειρώντας να μάθουν περισσότερα για το φαινόμενο αυτό, στην πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ, εξέτασαν τις τομογραφίες εγκεφάλου και τις συμπεριφορικές αντιδράσεις ομάδας εθελοντών οι οποίοι κοιτούσαν πρόσωπα και γράμματα διαφόρων σχημάτων.

Ανακάλυψαν ότι η παρειδωλία προσώπων δεν οφείλεται σε κάποια δυσμορφία του εγκεφάλου ή στην φαντασία, απλά προκαλείται από την συνδυασμένη λειτουργία του μετωπιαίου εγκεφαλικού φλοιού και του οπίσθιου οπτικού φλοιού. Ο πρώτος είναι «υπεύθυνος» για την δημιουργία των προσδοκιών, ενώ ο δεύτερος έχει την ικανότητα να αυξάνει την ερμηνεία των οπτικών ερεθισμάτων από το περιβάλλον.

Στην ουσία το φαινόμενο αυτό μας δείχνει την προσκόλληση που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στα μοτίβα, αλλά και το πόσο αναγκαία είναι η παρουσία ανθρώπινων πλασμάτων γύρω μας. Άλλωστε αυτό που κάποιος προβάλλει στην εικόνα που βλέπει, λέει πολλά για την ψυχική του ευεξία.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διακρίνεται κάποιο πρόσωπο ή κάποιο ζώο στα σύννεφα, στον κορμό ενός δέντρου ή οπουδήποτε αλλού, απλά, απολαύστε το!