choice

Αυτή είναι η …«Cappella Sistina των κρυστάλλων»

Στην έρημο Chihuahua στο Μεξικό, υπάρχει ένα ορυχείο μολύβδου, ψευδάργυρου και αργύρου με την ονομασία Naica.

Εδώ και έναν αιώνα περίπου, οι εργάτες του ορυχείου ανακαλύπτουν κατά καιρούς διάφορες σπηλιές οι οποίες είναι γεμάτες από γύψινους κρυστάλλους. Το 2000 όμως, έγινε και η πιο θεαματική ανακάλυψη κατά την διάρκεια γεώτρησης μέσα στο ορυχείο.

Σε βάθος μεγαλύτερο των 300 μέτρων, οι εργάτες έπεσαν επάνω σε μία σπηλιά με γιγάντιους κρυστάλλους σεληνίτη. Το σπήλαιο με μήκος 11και διάμετρο 4 μέτρα, είναι αφιλόξενο για κάποιον που δεν θα φορά ειδική στολή. Η θερμοκρασία του αέρα φτάνει τους 58 βαθμούς Κελσίου, η υγρασία είναι ιδιαίτερα αυξημένη και χωρίς προστασία, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αντέξει εκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Οι κρύσταλλοι που βρίσκονται στον βασικό θάλαμο του σπηλαίου είναι πραγματικά μεγάλοι. Κάποιοι από αυτούς ξεπερνούν τα 15 μέτρα σε μήκος, ενώ η διάμετρος τους φτάνει τα 1,2 μέτρα. Όσο για το βάρος, υπάρχουν κρύσταλλοι που ζυγίζουν μέχρι και 55 τόνους.

Το βουνό Naica, από όπου πήρε το όνομά του και το ορυχείο, είχε υψηλή περιεκτικότητα σε γύψους ανυδρίτη υψηλότατης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας που έλαβε χώρα εκατομμύρια χρόνια πριν. Το μάγμα θέρμανε το νερό του, διαλύοντας όλα τα ορυκτά, ώστε μετά την ψύξη να σχηματιστούν οι τεράστιοι κρύσταλλοι που βλέπουμε σήμερα.

Το σπήλαιο είναι μοναδικό στον κόσμο και ο γεωλόγος Juan Manuel García-Ruiz το έχει αποκαλέσει «Cappella Sistina των κρυστάλλων».