choice

Το σπάνιο φαινόμενο Moonbow στους καταρράκτες Victoria

Ένα πολύ όμορφο και σπάνιο φαινόμενο, το οποίο δημιουργείται μόνο όταν έχει πανσέληνο, έκανε την εμφάνισή του στους καταρράκτες Victoria της Αφρικής.

Ονομάζεται «moonbow», αλλά είναι επίσης γνωστό και με την ονομασία «σεληνιακό ουράνιο τόξο» και αυτό γιατί παράγεται από το φως που αντανακλάται από την επιφάνεια του φεγγαριού και όχι από το άμεσο ηλιακό φως. Οι ακτίνες του φωτός που αντανακλώνται από τη Σελήνη, όταν διαπερνούν τα μόρια νερού που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, διαθλώνται.

Αποτέλεσμα; Να γίνονται ορατά στον «καταρράκτη του Διαβόλου» τα βασικά χρώματα του φωτός: Κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μπλε και μοβ. Φυσικά για να εμφανιστεί το «moonbow» θα πρέπει να έχει πανσέληνο και να υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες σταγονιδίων νερού. Το θέαμα είναι απλά συγκλονιστικό!

Ο φωτογράφος και παρουσιαστής Charlie Hamilton James, ταξίδεψε στο Cataract Island, στον ποταμό Zambesi, ανάμεσα στη Zimbabwe και τη Zambia, όπου κατάφερε να απαθανατίσει το σαγηνευτικό αυτό φυσικό φαινόμενο! Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Είμαι σίγουρος ότι τα σεληνιακά ουράνια τόξα δημιουργούνται παντού, αλλά είναι πολύ αχνά και δεν διακρίνονται. Στους καταρράκτες Victoria, από τους μεγαλύτερους στον πλανήτη, η ποσότητα του νερού υπό μορφή spray, κατά την πτώση, είναι η απαιτούμενη για να φωτογραφίσει κανείς το θεαματικό “Moonbow”! Είναι δε, αξιοπερίεργο, ότι το φαινόμενο δεν είναι τόσο εντυπωσιακό παρατηρούμενο με γυμνό μάτι. Είναι απλά ένα αχνό λευκό γαλακτώδες τόξο, χωρίς χρώματα!».

Το φαινόμενο αυτό είχε αναφερθεί και από τον Αριστοτέλη γύρω στο 350 π.Χ.