choice

Περίεργες «καταστάσεις» που ενοχλούν τον ύπνο μας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι η συμπεριφορά σας όταν κοιμάστε;
Πολύ πιθανόν αυτοί που μοιράζονται μαζί σας το κρεβάτι, να σας έχουν μιλήσει για κάποιες καταστάσεις που βιώσατε κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Συνήθως το πρωί σηκωνόμαστε ξεκούραστοι χωρίς να θυμόμαστε κάτι περίεργο από το προηγούμενο βράδυ. Αντίθετα, κάποιες φορές ξυπνάμε αναστατωμένοι και αμήχανοι χωρίς να καταλαβαίνουμε τον λόγο. Και αυτό, γιατί την ώρα του ύπνου, βιώσαμε κάτι… περίεργο, που στους περισσότερους έχει συμβεί και σίγουρα θα ξανασυμβεί κάποια στιγμή.

- Η αίσθηση ότι πέφτουμε από μεγάλο ύψος στη διάρκεια του ύπνου μας, είναι πολύ συνηθισμένη και συμβαίνει συνήθως όταν είμαστε κουρασμένοι ή αντιμετωπίζουμε υπερβολικό στρες. Σύμφωνα με τον Dr. W. Christopher από το νοσοκομείο Martha Jefferson της Βιρτζίνια, το ακούσιο τίναγμα γνωστό σαν υπνικός σπασμός, εκδηλώνεται όταν βλέπουμε όνειρο πριν παραλύσει το σώμα μας, με αποτέλεσμα να αντιδράμε σε καταστάσεις που εκτυλίσσονται στο όνειρο.

- Όταν ο εγκέφαλος ξυπνήσει πριν από το σώμα, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία παράξενη και απειλητική εμπειρία. Συμβαίνει συνήθως τις πρωινές ώρες όταν ανοίγοντας τα μάτια μας, ξαφνισμένοι έχουμε αντιληφθεί ότι για αρκετά δευτερόλεπτα δεν μπορούμε να μιλήσουμε και ούτε να κινήσουμε κάποιο μέλος του σώματος μας. Αυτό ονομάζεται υπνική παράλυση και δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

- Για τους λιγότερο τυχερούς, ο ύπνος έχει συνδυαστεί και με….νυχτερινές περιπλανήσεις. Η υπνοβασία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς οι υπνοβάτες μπορούν να κινήσουν το σώμα τους χωρίς να έχουν την απόλυτη συναίσθηση της πραγματικότητας.

- Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου, περίπου το 5% των ανθρώπων παραμιλάει όταν κοιμάται. Το φαινόμενο εκδηλώνεται τις πρώτες δυο με τρείς ώρες του ύπνου, όταν στο σώμα μας υπάρχει ακόμη αρκετή ενέργεια για να παράγει ήχους και κινήσεις.

- Τελικά, μήπως κάνουμε sex και στον ύπνο μας; Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Health Network του Τορόντο, το 8% των Αμερικανών που συμμετείχε στην έρευνα είχε βιώσει τη λεγόμενη sexsomnia, αναφέροντας ότι είχαν σεξουαλική επαφή ή αυτοϊκανοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός αισθησιακού ονείρου.

- Όταν ερχόμαστε στη φάση του βαθύ ύπνου, αλλά το σώμα μας δεν έχει μπει ακόμη στο στάδιο της παράλυσης (άρα οι αισθήσεις είναι ενεργοποιημένες), ίσως δοκιμάσουμε ένα είδος υπνικού σπασμού κάπως… τρομακτικό. Ξυπνάμε απότομα από έναν πολύ δυνατό θόρυβο σαν να έχει προκληθεί έκρηξη δίπλα μας. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, απλά είναι ένα ακόμη από τα παράξενα που μπορεί να βιώσουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου.