choice

Το Hubble γιορτάζει και μας χαρίζει υπέροχες εικόνες!

Ήταν 24 Απριλίου του 1990, όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εκτοξεύθηκε. Μπήκε σε τροχιά την αμέσως επόμενη ημέρα 25 Απριλίου από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Discovery. Μπορεί να μην ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν όμως ένα από τα πλέον ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που ήταν αδύνατον να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια.

Τα στοιχεία τα οποία έστειλε στη γη ήταν κομβικά στην απόδειξη της ύπαρξης πληθώρας από Μαύρες Τρύπες, αλλά και στην παρακολούθηση του «θανάτου» αστεριών πολύ μεγαλύτερων από τον Ήλιο. Το Hubble έστειλε επίσης λεπτομερείς εικόνες που δείχνουν πως τα άστρα σε εμβρυακό στάδιο «γεννιούνται» από αέρια και νέφη σκόνης.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο, 24 χρόνια τώρα «κλέβει» συγκλονιστικές, πανέμορφες στιγμές του διαστήματος, αποτελώντας ένα μεγάλο και ισχυρό παράθυρο στο σύμπαν και τα άστρα. Βέβαια όταν ξεκίνησε η λειτουργία του, το Hubble είχε «μυωπία». Μία μικρή παραμόρφωση του κατόπτρου αλλοίωνε τις φωτογραφίες δείχνοντας θολά τα ουράνια αντικείμενα. Η λύση δόθηκε το 1993, όταν μια αποστολή επισκεύασε το διαστημικό τηλεσκόπιο τοποθετώντας του το σύστημα COSTAR (μια συστοιχία μικρών κατόπτρων που βελτιώνουν την ορατότητα του διαστημικού τηλεσκοπίου).

Το Hubble Space Telescope που είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας της ESA (European Space Agency) και της NASA (National Aeronautics and Space Administration), πρόσφατα γιόρτασε τα γενέθλιά του και η NASA μοιράστηκε με τους φίλους της αστρονομίας ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες του τηλεσκοπίου.

Το «μάτι» της Γης στα βάθη του διαστήματος έχει δώσει εικόνες που ξεπερνούν ακόμη και τη φαντασία σε ομορφιά, ενώ έχει προωθήσει τις επιστήμες της αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας περισσότερο από κάθε άλλο σύγχρονο τηλεσκόπιο. Πήρε το όνομά του από τον Edwin Powell Hubble, έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αστρονόμους του εικοστού αιώνα.