choice

Ένα ηφαιστειακό νησάκι μέσα σε λίμνη

Η λίμνη Myvatn βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ισλανδίας και σχετικά κοντά  στο ηφαίστειο Krafla το οποίο έχει δώσει 29 εκρήξεις στο παρελθόν.

Η δημιουργία της λίμνης μας γυρίζει 2300 χρόνια πίσω όταν βασαλτικές εκρήξεις λάβας κατάφεραν σχηματίσουν αυτό που βλέπουμε σήμερα. Την εποχή εκείνη αυτό που υπήρχε στην περιοχή ήταν μια μεγάλη λίμνη, αλλά όταν η λάβα έφτασε στο νερό και μετά από εκρήξεις που έγιναν, δημιουργήθηκε το όμορφο αυτό τοπίο.

Το όνομα της λίμνης προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό των εντόμων που φιλοξενούνται εκεί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Άλλοι «κάτοικοί» της είναι 13 είδη από πάπιες που επέλεξαν να ζουν εκεί. Οι περισσότερες είναι μεταναστευτικές και φτάνουν στην λίμνη στα τέλη του Απριλίου με αρχές Μαΐου από τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή Myvatn μπορεί να διαιρεθεί σε τρεις κύκλους. Ο κύκλος Lúdent άρχισε λίγο μετά τη λήξη της εποχής των παγετώνων. Ο δεύτερος ηφαιστειακός κύκλος Hverfjall, ξεκίνησε πριν από 2.500 χρόνια με μια γιγαντιαία αλλά συνοπτική έκρηξη ενώ ο τρίτος άρχισε με τις εκρήξεις Mývatnseldar το 1724-1729.

Η μαγευτική αυτή λίμνη είναι από τα ελάχιστα μέρη σε ολόκληρο τον κόσμο όπου μπορεί κανείς να δει τα Marimo, ένα είδος νηματοειδών πράσινων φυκιών σε σχήμα μπάλας με βελούδινη όψη. Ο τόπος είναι καταπράσινος και διάσπαρτος με μικρές φυσικές πισίνες που γεμίζουν με νερό κάθε φορά που βρέχει.

Ένα τέτοιο μέρος είναι φυσικό να συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια σπιτάκια ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να διανυκτερεύσει εκεί. Η λίμνη Myvatn θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της φύσης στην Ευρώπη. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή έγιναν έτσι ώστε να μην προκληθεί η οποιαδήποτε ζημιά στο μοναδικό και ευαίσθητο οικοσύστημά της.