choice

Χαρικλώ: …ένας μικρός Κρόνος στο ηλιακό μας σύστημα

Η ανακάλυψή του έγινε το 1997 και το όνομα αυτού Χαρικλώ.

Όνομα εμπνευσμένο από την Ελληνική Μυθολογία αφού το συναντάμε σε τρία διαφορετικά πρόσωπα. Την νύμφη της Βοιωτίας, την Ναϊάδα, κόρη του θεού Απόλλωνα ή κατ΄ άλλους μύθους του Περσέα ή κατ΄ άλλους του Ωκεανού και την Χαρικλώ, που ήταν κόρη του Κυχρέα από τη Σαλαμίνα.

Ο συγκεκριμένος αστεροειδής είναι σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο μεταξύ του Κρόνου και του Ουρανού. Έχει διάμετρο 250 χλμ ενώ ανήκει στην κατηγορία εκείνη των διαστημικών σωμάτων με την ονομασία «κένταυροι». Οι «κένταυροι» πιστεύεται πως προέρχονται από την ζώνη Kuiper. Οι δακτύλιοι του σύμφωνα με τους ειδικούς, σχηματίστηκαν πιθανότατα μετά από τη σύγκρουση του αστεροειδή με κάποιο άλλο σώμα και αποτελούνται από παγωμένα σωματίδια και μικρές πέτρες.

Διεθνής ομάδα ερευνητών διαπιστώνει τώρα ότι ο αστεροειδής Χαρικλώ διαθέτει δακτυλίους. Είναι σαν να μιλάμε για έναν Κρόνο σε μικρογραφία. Φυσικά η ανακάλυψη αυτή καθιστά αμέσως τον αστεροειδή ως το μικρότερο σώμα στο Ηλιακό Σύστημα που φέρει δακτυλίους. Παράλληλα παρέχει νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας επτά τηλεσκόπια που βρίσκονται στη Νότιο Αφρική εντόπισαν την ύπαρξη δύο δακτυλίων. Ο πρώτος έχει διάμετρο 7 χλμ και ο δεύτερος διάμετρο τριών χλμ ενώ ανάμεσά τους υπάρχει ένα κενό 9 χλμ. Η προέλευση των δακτυλίων δεν είναι γνωστή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι μάλλον σχηματίστηκαν όταν κάποιο άλλο ουράνιο σώμα έπεσε πάνω στη Χαρικλώ, σχηματίζοντας δύο περιστρεφόμενους δίσκους παγωμένων σωματιδίων.

Να θυμίσουμε ότι ο Γαλιλαίος ήταν ο πρώτος που το 1610 παρατήρησε τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του Κρόνου. Ακολούθησε η ανακάλυψη των δακτυλίων του Ουρανού το 1977, του Δία το 1979 και του Ποσειδώνα το 1984. Η Χαρικλώ είναι το πέμπτο -και μικρότερο- σώμα του ηλιακού συστήματος που γίνεται γνωστό ότι έχει δακτυλίους.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature" και όπως δήλωσε ο επικεφαλής των επιστημόνων Felipe Braga-Ribas του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Βραζιλίας: «Η ανακάλυψη αποτέλεσε μια απόλυτη έκπληξη».