choice

Den Blå Planet: Το ενυδρείο «κόσμημα» της Δανίας

Στις όχθες της Βαλτικής, στο προάστιο Kastrup στην Κοπεγχάγη, βρίσκεται το νέο εθνικό ενυδρείο της Δανίας.

Ονομάζεται Den Blå Planet που σημαίνει «Μπλε πλανήτης» και χωρίς αμφιβολία πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό ενυδρείο της Ευρώπης. Το κτήριο από ψηλά θυμίζει υδάτινη δίνη και οι επισκέπτες του μπαίνοντας από την είσοδο κατηφορίζουν προς το κέντρο της δίνης περνώντας ανάμεσα από σπειροειδείς διαδρόμους.

Στο εσωτερικό του, οι κυματιστοί τοίχοι δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε υποθαλάσσιο περιβάλλον ενώ γύρω από το ενυδρείο έχει κατασκευαστεί μία τεράστια κυκλική πισίνα περικυκλώνοντας  το κτήριο με νερό από όλες τις πλευρές του.

Το Den Blå Planet καταλαμβάνει 10.000 τ.μ., είναι χωρισμένο σε οκτώ τμήματα, διαθέτει συνολικά 53 ενυδρεία, φιλοξενεί 20.000 ζώα και οι δεξαμενές του περιέχουν 7.000.000 λίτρα νερό. Μέσα από τα εκπληκτικά διάφανα τούνελ μπορείς να θαυμάσεις καρχαρίες και σαλάχια, γιγάντια καλαμάρια, θαλάσσιες χελώνες, τροπικά ψάρια, το μεγαλύτερο κοπάδι με πιράνχας στην Ευρώπη, χέλια, θαλάσσιους ελέφαντες, πανέμορφα κοράλλια και άλλα.

Στους υπόλοιπους χώρους του ενυδρείου και σε ειδικές κατασκευές φιλοξενούνται διάφορα πτηνά και ερπετά ενώ λίμνες, πλούσια βλάστηση και καταρράκτες κοσμούν τις διάφορες δεξαμενές.

Αναμφίβολα η πιο εντυπωσιακή δεξαμενή που… «κόβει» την ανάσα των επισκεπτών είναι αυτή με τους καρχαρίες. Τα πλάσματα του ενυδρείου προέρχονται σχεδόν από όλο τον κόσμο. Από τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό ωκεανό, από  τα αφρικανικά λασπώδη ποτάμια, τον Αμαζόνιο αλλά και από λίμνες και ποτάμια της Δανίας.

Το Den Blå Planet άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2013, είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο της Βόρειας Ευρώπης και σίγουρα προσφέρει μία μοναδική, αξέχαστη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.