choice

Η Huffington Post αποθεώνει με άρθρο της τη σπηλιά Μελισσάνη!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διάσημη Huffington Post ασχολείται με τη Μελισσάνη. Λίγες εβδομάδες πριν είχε συμπεριλάβει την πανέμορφη σπηλιά-λίμνη της Κεφαλονιάς στα «12 άγνωστα σημεία του πλανήτη που κόβουν την ανάσα».

Τώρα, με το άρθρο της «Αν αυτό δεν σας ξυπνήσει τη διάθεση για ταξίδια, δεν ξέρουμε τι θα το κάνει», προτρέπει τον κόσμο να επισκεφτεί το νησί του Ιονίου και να γνωρίσει από κοντά την σπηλιά των Νυμφών.

Ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας την χαρακτηρίζει ως την ωραιότερη «παραλία» του κόσμου, αναφέρεται στο σχήμα "Β" της λίμνης, στα «τρελά καταγάλανα νερά της», μιλάει για την ιστορία του σπηλαίου, για τους σταλακτίτες του και για άλλα πολλά που αξίζει να δει κανείς.

Αναμφίβολα η σπηλιά-λίμνη Μελισσάνη είναι από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας με έντονο ιστορικό αλλά και γεωλογικό ενδιαφέρον. Η οροφή της κεντρικής αίθουσας του σπηλαίου έχει πέσει μετά από έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο τμήματα, ένα ανοιχτό και ένα σκεπαστό. Ο τρόπος που το φως πέφτει στα βράχια και το βυθό της λίμνης δίνει στο νερό αντανακλάσεις σε τόνους του πράσινου και του γαλάζιου.

Στο κέντρο της λίμνης, όπου αρχίζει το σκεπαστό της τμήμα, υπάρχει νησάκι στο οποίο ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος ανακάλυψε ιερό του Πάνα, τα ευρήματα του οποίου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Ένας στενός υδάτινος δρόμος ανάμεσα στο νησάκι και τα τοιχώματα της λίμνης οδηγεί στο υπόλοιπο λιμνοσπήλαιο. Η ξενάγηση γίνεται με βάρκες όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το απερίγραπτης ομορφιάς αξιοθέατο.

Στην αρχαιότητα, η λίμνη ήταν τόπος λατρείας του Πάνα και της νύμφης Μελισσάνθης. Ο μύθος λέει πως η Μελισσάνθη αυτοκτόνησε μέσα στη λίμνη από τη λύπη της, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η βοσκοπούλα Μελισσάνθη έχασε ένα πρόβατο και καθώς προσπαθούσε να το βρει, σκόνταψε και έπεσε μέσα στη λίμνη.

Η Μελισσάνη ανακαλύφθηκε από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο το 1951 και μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες κατασκευής πρόσβασης παραδόθηκε για τουριστική εκμετάλλευση.