choice

Είναι όντως ο ήχος της θάλασσας που ακούμε από ένα κοχύλι;

Είναι γνωστό σε όλους μας πως αν τοποθετήσουμε ένα μεγάλο θαλασσινό κοχύλι στο αυτί μας θα ακούσουμε έναν ήχο, που πολλοί λένε πως είναι ο ήχος της θάλασσας.

Ο παφλασμός των κυμάτων είναι εκεί, κάθε στιγμή που θα σηκώσουμε το κοχύλι και θα το φέρουμε κοντά στο αυτί μας. Μπορεί μία τέτοια εκδοχή να ακούγεται… ρομαντική.

Η πραγματικότητα όμως, είναι διαφορετική.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο ήχος μέσα στο κοχύλι παράγεται από τη ροή του αέρα που μπαίνει στο εσωτερικό του. Αέρας που ρέει από το εσωτερικό του κοχυλιού προς τα έξω και δημιουργεί θόρυβο. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ήχος αυτός είναι η ηχώ του αίματός μας, που είναι έτοιμο να βγει μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία του αυτιού μας.

Στην πραγματικότητα αυτό που ακούμε είναι απλά θόρυβος. Ο θόρυβος από το περιβάλλον που παράγεται γύρω μας και μέσα μας.

Υπό κανονικές συνθήκες τον θόρυβο αυτό δεν τον ακούμε ή καλύτερα δεν του δίνουμε προσοχή γιατί η έντασή του είναι πολύ χαμηλή. Το κοχύλι αποτελείται από ένα υλικό που είναι πλήρως ηχομονωτικό. Το σχήμα του είναι τέτοιο που μπορεί να «μεγαλώσει» έναν θόρυβο (όπως ένα ηχείο) και ενισχύεται περισσότερο επειδή δημιουργείται και ηχώ μέσα του.

Το κοχύλι που κρατάμε κοντά στο αυτί μας συλλαμβάνει τους θορύβους, οι οποίοι στη συνέχεια αντηχούν μέσα στο κέλυφος. Το μέγεθος αλλά και το σχήμα του κοχυλιού επηρεάζουν τον ήχο που ακούμε. Διαφορετικά κοχύλια αντηχούν διαφορετικούς ήχους, γιατί διαφορετικά κελύφη αντηχούν διαφορετικές συχνότητες.

Στην ουσία λειτουργεί σαν αντηχείο και ο ήχος που εισέρχεται στο κέλυφός του αναπηδά γύρω δημιουργώντας έναν θόρυβο. Όσο πιο δυνατοί είναι οι ήχοι του περιβάλλοντος τόσο πιο δυνατούς ήχους θα ακούμε μέσα από το κοχύλι.

Το γεγονός ότι τα κοχύλια φέρνουν κοντά μας τον ήχο της θάλασσας είναι τυχαίο. Να σημειωθεί ότι τους ίδιους ήχους μπορούμε να ακούσουμε τοποθετώντας και ένα άδειο φλιτζάνι κοντά στο αυτί μας ή ακόμα και το χέρι μας.