choice

Ο φυσικός θησαυρός των σπηλαίων Skocjan...

Στα βάθη του ορεινού όγκου Karst της Σλοβενίας σε μικρή απόσταση από την Αδριατική θάλασσα, κρύβονται τα άγρια και θεαματικά σπήλαια του Skocjan.
Πρόκειται για ένα λαβύρινθο που περιλαμβάνει γιγάντια σπήλαια, υπόγειο ποταμό και καταρράκτες, αλλά και έναν βιότοπο σπάνιων πουλιών και ζώων που δικαίως έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της Unesco από το 1986 ως μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πρώτες αναφορές για τα σπήλαια έχουν καταγραφεί τον 2ο αιώνα π.Χ. από τον Έλληνα φιλόσοφο και ιστορικό Ποσειδώνιο τον Ρόδιο, ενώ έχουν σημειωθεί σε αρκετούς από τους παλαιότερους χάρτες του κόσμου όπως ο χάρτης Lazious Ortelius από το 1561.

Από το χωριό Skocjan το νερό του ποταμού Reka χάνεται κάτω από τη γη μέσα στις σπηλιές για να κινηθεί 40χλμ προς την Αδριατική. Στο πέρασμά του ο ποταμός διαμορφώνει ένα υπόγειο τοπίο με πρωτόγονη ατμόσφαιρα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της φυσικής διάβρωσης του ασβεστόλιθου. Μαγευτική και συγχρόνως τρομακτική η θέα του ποταμού καθώς εξαφανίζεται υπόγεια σε βάθος 160μ κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Φαράγγια, φρέατα, στενά περάσματα, γιγάντιες αίθουσες, καταβόθρες και φυσικές γέφυρες σε συνδυασμό με τους παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών που υψώνονται από το έδαφος, συνθέτουν ένα σκηνικό που προκαλεί δέος.

Αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φώς κατέδειξαν την παρουσία και διαμονή του ανθρώπου από τους προϊστορικούς χρόνους για περισσότερα από 10.000 χρόνια.
Η επίδραση του Ελληνικού πολιτισμού έγινε γνωστή με την ανακάλυψη πολύτιμων ευρημάτων καθώς και ενός ναού σε περιοχή των σπηλαίων.
Οι Ρωμαίοι αργότερα είχαν κατασκευάσει οχυρωματικά έργα στην περιοχή ενώ την εποχή του Μεσαίωνα είχε δημιουργηθεί ένας οχυρωμένος αγροτικός οικισμός.

Οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών είχαν ενεργό ρόλο στην εξερεύνηση και την μελέτη των σπηλαίων. Ταυτόχρονα με τις ασχολίες που είχαν σαν οδηγοί, εργάτες και συνοδοί, κατάφεραν να φτιάξουν 12.000 μέτρα επικίνδυνων μονοπατιών στις σπηλιές με μεγάλη δεξιότητα αλλά και με πολύ μεγάλο ρίσκο για τη ζωή τους.

Για τους λιγότερο τολμηρούς, υπάρχει ασφαλή και πάντα οργανωμένη ξενάγηση διάρκειας 1,5 ώρας όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί για 3 χλμ. μέσα στις σπηλιές, ενώ το χαμηλότερο σημείο που θα βρεθεί κάτω από την επιφάνεια του εδάφους φτάνει τα 144 μέτρα.

Τα σπήλαια Skocjan δέχονται πάνω από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.