choice

Ο πιο όμορφος δρόμος του κόσμου

Σίγουρα σε πολλά μέρη του κόσμου, υπάρχουν πολλοί δρόμοι που θα μπορούσαν να κερδίσουν επάξια τον τίτλο του «πιο όμορφου δρόμου του κόσμου», αλλά ο συγκεκριμένος πέρα από την ομορφιά, διαθέτει και ιστορία.

Ονομάζεται Rua Gonçalo de Carvalho και βρίσκεται στη Βραζιλιάνικη πόλη του Porto Alegre. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα φυσικό πράσινο τούνελ, αποτελούμενο από εκατό και πλέον δέντρα που στολίζουν κατά μήκος το δρόμο για τρία οικοδομικά τετράγωνα.

Τα δέντρα φυτεύτηκαν εκεί στα τέλη του 1930 και σήμερα στέκουν αγέρωχα συνεχίζοντας να χαρίζουν την ομορφιά και την σκιά τους στους κατοίκους της πόλης. Πρόκειται για δέντρα Tipuana ή αλλιώς Rosewood. Προέρχονται από τη Νότια Αμερική, είναι πανύψηλα με πυκνό φύλλωμα και χρυσοκίτρινα άνθη.

Οι κάτοικοι της πόλης το 2005 πάλεψαν και κατάφεραν να σώσουν τα δέντρα, όταν απειλήθηκαν από τα… εμπορικά συμφέροντα. Υπήρξαν σχέδια για την δημιουργία ενός γκαράζ και έπρεπε πολλά δέντρα να κοπούν ώστε να υπάρξει ελεύθερος χώρος για την κατασκευή του. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση και τα σχέδια παρέμειναν στα χαρτιά.

Ο πιο όμορφος δρόμος του κόσμου και τα δέντρα του έχουν αγαπηθεί από τους κατοίκους της πόλης που συνεργάστηκαν για να προστατεύσουν κάτι όμορφο και μοναδικό. Μάλιστα το 2006 ο δρόμος αυτός κηρύχθηκε επίσημα ως περιβαλλοντική κληρονομιά της Λατινικής Αμερικής, μια τιμή που δίνεται για πρώτη φορά σε αστικό δρόμο.

Σήμερα, ο Rua Gonçalo de Carvalho είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και πλήθος τουριστών τον επισκέπτεται για να τον γνωρίσει από κοντά και να περπατήσει σ΄αυτόν. Όσο για τους κατοίκους της περιοχής; Δηλώνουν υπερήφανοι και πολύ τυχεροί που ζουν εκεί.