choice

Οι Ολλανδοί κατασκευάζουν το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι...

Μία Ολλανδική εταιρεία επιχειρεί να κατασκευάσει στο Amsterdam ένα σπίτι τα μέρη του οποίου θα έχουν εκτυπωθεί όλα από έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Αν τελικά το εγχείρημά της στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτιά.

Η εταιρεία DUS Architects, σύμφωνα με το New Scientist, χρησιμοποιεί τον 3D-εκτυπωτή "The KamerMaker", ο οποίος έχει τοποθετηθεί μέσα σε ένα ναυτιλιακό εμπορευματοκιβώτιο ύψους έξι μέτρων που έχει εγκαταλειφθεί.

Το μηχάνημα εκτυπώνει με διαδοχικά στρώματα τα μέρη του σπιτιού που έχουν ήδη σχεδιαστεί σε έναν υπολογιστή. Κάθε δωμάτιο τυπώνεται ξεχωριστά και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί το ένα δίπλα ή πάνω στο άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί το… εκτυπωμένο σπίτι.

Βάση προγραμματισμού θα είναι έτοιμο μέσα σε τρία χρόνια και όταν με το καλό ετοιμαστεί, εξωτερικά θα μοιάζει με ένα παραδοσιακό ολλανδικό σπίτι των καναλιών. Θα λειτουργήσει όμως ως μουσείο σχεδιασμού και τα 12 δωμάτιά του θα είναι αφιερωμένα σε διαφορετικά είδη τρισδιάστατης οικοδομικής εκτύπωσης.

Μέχρι τη μέρα εκείνη που το κοινό θα μπορεί να το επισκεφτεί, οι περαστικοί από το σημείο μπορούν με ένα μικρό αντίτιμο δυόμισι ευρώ να παρακολουθήσουν από κοντά την κατασκευή του και παράλληλα να βοηθήσουν στην χρηματοδότησή του.

Αυτό που χρειάζεται βέβαια ώστε να κατασκευαστεί το πρώτο τρισδιάστατο σπίτι, είναι να πάνε όλα καλά στην πορεία και να μην δημιουργηθούν προβλήματα που δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν. Όπως δήλωσε και ο Stephen Ervin του Εργαστηρίου Κατασκευών του Harvard: «Πράγματα που δουλεύουν θαυμάσια στον υπολογιστή ή στο εργαστήριο, ξαφνικά δεν δουλεύουν καθόλου καλά όταν γίνονται σε μεγαλύτερη κλίμακα».