choice

Mont Saint Michel : Ένα παραμυθένιο κάστρο γεμάτο ιστορία

Μία μικρή νησίδα στη Γαλλία στην περιοχή της Νότιας Νορμανδίας, αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της χώρας, με αριθμό επισκεπτών που φτάνει κάθε χρόνο περίπου τα 3 εκατομμύρια.

Το Mont Saint Michel βρίσκεται σχεδόν ένα χιλιόμετρο έξω από τη βορειοδυτική ακτή της χώρας. Το βραχώδες αυτό νησί από τον 8ο μ.Χ. αιώνα ήταν η έδρα της Μονής από την οποία πήρε και το όνομά του. Η ιστορία του ξεκινάει το 708 μ.Χ όταν έγινε γρήγορα ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος της μεσαιωνικής Δύσης. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη ακολουθούσαν «τα μονοπάτια του παραδείσου» που οδηγούσαν στο Mont Saint Michel για να ζητήσουν από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον «κριτή των ψυχών», την αιώνια ζωή.

Τον 10ο αιώνα εγκαταστάθηκε στο νησί η θρησκευτική κοινότητα των βενεδικτίνων και ίδρυσε ένα μικρό αβαείο. Το νησί-αβαείο παρέμεινε απόρθητο κάστρο κατά τη διάρκεια του εκατονταετούς πολέμου μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας και ο χώρος εκτός από σύμβολο θρησκευτικής πίστης έγινε και σύμβολο εθνικής ταυτότητας.

Σήμερα αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό έργο τέχνης μοναδικό στον κόσμο. Στην κορυφή του αβαείου μπορεί να θαυμάσει κανείς το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που μάλιστα χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού.

Δύο φορές το μήνα στην περιοχή συμβαίνει το φαινόμενο της παλίρροιας και είναι ιδιαίτερα έντονο και συναρπαστικό. Η θάλασσα «καταπίνει» τα πάντα γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελεύθερο μόνο ένα μικρό μέρος του κεντρικού δρόμου που οδηγεί σε αυτήν . Η παλίρροια του Mont Saint Michel είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς το ύψος του νερού κατά την πλημμυρίδα μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα. Το φαινόμενο σημειώνεται εντονότερα 36-48 ώρες μετά την πανσέληνο.

Όταν ο επισκέπτης περάσει τα τείχη θα ξαφνιαστεί ευχάριστα με αυτά που θα συναντήσει. Σπίτια, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα, που κατακλύζονται από τουρίστες. Το μικρό χωριουδάκι που υπάρχει έξω από το αβαείο διατηρεί αναλλοίωτη τη μεσαιωνική του όψη.

Για να μπει κανείς στο περίφημο αβαείο θα πρέπει να ανέβει 500 περίπου σκαλιά αλλά το εσωτερικό του κτηρίου αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό περιηγητή. Ο ιστορικός αυτός χώρος δεν έχει επηρεαστεί από το πέρασμα του χρόνου και εξακολουθεί να διατηρεί την μεγαλοπρέπειά του.  Η θέα από τις βεράντες είναι πραγματικά ανεπανάληπτη! Φαίνεται καθαρά η Βρετάνη στα δυτικά και οι μεγάλοι πέτρινοι βράχοι των νορμανδικών ακτών, τα «falaises», στα ανατολικά.

Το αβαείο του Mont Saint Michel αποτελεί σπουδαίο δείγμα μοναστικής-στρατιωτικής αρχιτεκτονικής, μοναδικό στον κόσμο και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.