choice

Ποιά «μηνύματα» σας δίνει το σώμα σας;

Το σώμα είναι ο τόπος κατοικίας του εαυτού μας, ένα θαύμα της φύσης που προκαλεί δέος. Στο σώμα εκφράζονται οι σκέψεις μας, η αντίληψη, οι συγκινήσεις και τα συναισθήματα μας.

Το σώμα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας, είναι ευαίσθητο και πάντα βρίσκει τρόπους να μας αφυπνίσει. Πολλές φορές δυστυχώς, το αντιλαμβανόμαστε σαν κάτι ξεχωριστό από το μυαλό, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε τα μηνύματα που μας στέλνει. Όταν εμποδίζουμε την έκφραση των σκέψεων μας, επειδή έχουμε μάθει να αποσιωπούμε αντί να αφουγκραζόμαστε, το σώμα στέλνει μηνύματα, κάποιες φορές σαν ένα απλό αίσθημα αναστάτωσης, και άλλες σαν ένα σύμπτωμα, όπως είναι ο πόνος και η ασθένεια.

Άμεση συνάρτηση σώματος και σκέψης, η ακαμψία του σώματος που αντιπροσωπεύει παράλληλα την ακαμψία του νου μας. Όταν πιστεύουμε και είμαστε προσκολλημένοι, ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να δράσουμε, αυτό μας αποτρέπει να είμαστε ευέλικτοι και συχνά νιώθουμε τους εαυτούς μας πιασμένους. Αντίστοιχα τα γόνατα και ο αυχένας προσδιορίζουν την ευελιξία του κάθε ατόμου.

Πολλές φορές όταν προχωράμε μπροστά, ο φόβος ότι θα λυγίσουμε και θα υποχωρήσουμε μας κάνει να γινόμαστε αδιάλλακτοι, καθώς και να σκληραίνουν οι κλειδώσεις μας. Το γεγονός ότι θέλουμε να πάμε μπροστά χωρίς να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, σχετίζεται με τον πολύ χρόνο που χρειάζονται τα γόνατα για να θεραπευτούν, καθώς εμπλέκεται η περηφάνια, η ισχυρογνωμοσύνη και το εγώ μας.

Όταν έχουμε προβλήματα με την μέση μας, έχει συνήθως σχέση με την ανασφάλεια που νιώθουμε ότι δεν μας στηρίζει κανείς, αφού η πλάτη αντιπροσωπεύει το σύστημα της στήριξης μας. Μάλιστα το πάνω μέρος της πλάτης έχει σχέση με το συναίσθημα της έλλειψης συναισθηματικής στήριξης, ενώ το κέντρο έχει σχέση με την ενοχή και με αυτά που γίνονται παρασκηνιακά πίσω από την πλάτη μας.

Τέλος οι ενοχλήσεις στο κάτω μέρος της πλάτης σχετίζονται με το άγχος που προκαλεί η κακή οικονομική κατάσταση, αλλά και ο φόβος για την έλλειψη χρημάτων.

Βέβαια όλα τα παραπάνω ο Σωκράτης τα είχε διαπιστώσει αιώνες πριν, αναφέροντας:

«…Όπως ακριβώς δεν πρέπει να επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τα μάτια χωρίς το κεφάλι, ούτε το κεφάλι χωρίς το σώμα, έτσι ούτε το σώμα χωρίς την ψυχή»

Όταν θα διαπιστώσουμε ποιες είναι οι λανθασμένες πεποιθήσεις μας που χρειάζεται να διορθώσουμε, τότε θα πορευτούμε σε ένα ταξίδι επανένωσης του πνεύματος μας με το σώμα μας, με έπαθλο την ξεκούραση και την ισορροπία.